Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Magyarországi Szlovákok Napja Szarvason

Elismerések, díjak átadásával és kulturális programokkal telt a Szlovákok Napja rendezvény július 2-án Szarvason.
A megjelenteket köszöntötte Paulik Antal, a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. Lami István-díjat kapott dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója. Ezen az ünnepségen adták át a Nemzetiségünkért kitüntetést is azoknak a személyeknek és kollektíváknak, akik hozzájárultak a magyarországi szlovákok jó hírnevéhez, maradandó értékeket teremtenek, gondozzák őseik nyelvi és kulturális örökségét: Izingné Pruzsina Rózsának, Frankó Annának, Komjáthi Rózsának és dr. Szabó Zsuzsannának.

Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes is részt vett és beszédet mondott a hazai szlovák közösség kiemelkedő társadalmi és kulturális eseményén.
A szlovák telepesek által éppen 300 éve alapított városban az Evangélikus Ótemplom, a Vajda Péter utca és a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont a sokszínű és változatos eseményeknek, amelyek a hagyományőrzés mellett hangsúlyosan szóltak a következő generációkról és generációknak is. Az eseményről a főszervező CSSM – OSZÖ és Paulik Antal hivatalos oldala, valamint a hivatalos médiapartner Ľudové Noviny oldalakon olvashat részletesen.

Az Ombudsmanhelyettes beszédében elmondta: „A válságok rávilágítanak arra, hogy a közösség mennyire fontos, és nekünk milyen fontos szerepünk van a közösségeinkben. Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy a közösség csak befogadó és elfogadó módon, nyitott párbeszéddel, a kölcsönös tiszteletre és elfogadásra építve, demokratikus keretek között működhet – ilyen módon viszont kisközösségi és országos szinten is sok mindenre, talán néha még „csodákra” is képes.” Emellett felhívta a figyelmet az idei népszámlálásra, valamint a szlovák óvodákba, iskolákba, középiskolákba járó gyerekek és a pedagógusok jövőt formáló szerepére, megbecsülésük fontosságára.

A programokat a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjai: Acsa, Bakonycsernye, Békéscsaba, Ecser, Pilisszentkereszt, Sátoraljaújhely- Rudabányácska, Tatabánya- Bánhida, Tótkomlós és Vanyarc szervezték, a Bolza-kastély udvarán felállított sátrakban pedig a kulturális programok mellett helyi specialitásokat is készítettek a látogatók számára. A régiók kultúrcsoportjai egy gálaműsor keretében mutatkoztak be.

Magyarországi Szlovákok Napját az Országos Szlovák Önkormányzat első megalakulása, vagyis 1995 óta Szent Cirill és Metód ünnepéhez kapcsolódóan szervezik meg. Július 5-e Szlovákiában a 9. században élt hittérítő testvérek napja, állami ünnep.

Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

 

szlovák nap szlovákszlovák

...megosztás