Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Mészáros Károly emlékkonferencia

A Fővárosi és a Terézvárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület szervezésében az Akadémia utca 1. székházban emlékkonferenciát tartottak.
Bemutatásra került Mészáros Károly: Ungvár története legrégibb időktől máig (1861) című könyvének ruszín fordítása, amelyet születésének 200. évfordulója alkalmából készítettek.
Az érdeklődőket dr. Lyavinecz Marianna elnökasszony üdvözölte, majd dr. Mészáros Pál a könyv szerzőjének dédunokája ismertette Mészáros Károly életét és munkásságát.
A jogász, helytörténész és lapszerkesztő 1859-ben Minajban, ahol birtokuk volt, az iskolaszék elnöke tisztséget töltötte be. Tiszteletbeli főjegyzőként és ügyvédként működött Ungváron. 1867-ben indította be a Kárpáti Hírek c. újságot, majd a Magyar Néplapot. Ez időtájt írta meg Ungvár történetét.
Elsők között emelte fel a hangját egy önálló, magyar nyelvű görögkatolikus püspökség felállítása érdekében. Élete során 26 könyv és 800 tanulmány került ki keze alól.
1890. február 2-án hunyt el Zavadkán 69 éves korában.
Dr. Lyavinecz Marianna, a könyv fordítója, dr. Popovics Tibor történész,Szlivka József mérnök és Balogh József felszólalàsàban méltatta Mészáros Károly munkásságát és a könyv jelentőségét.

FRNÖ

ruszin2

ruszin ruszin3

...megosztás