Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Könyvbemutató

A Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület, a Fővárosi és Terézvárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat rendezésében az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Központban könyvbemutatóra került sor.

Szilágyi Rita: Temetői séták című kiadványát a szerző mutatta be: benne a budapesti temetők, neves ruszin, kárpátaljai személyek sírjáról közöl részletes tudósításokat. A rendezvényt dr. Lyavinrcz Marianna, az FRNÖ elnök asszonya nyitotta meg és ismertette a kiadvány hiánypótló fontosságát.
Szilágyi Rita, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. idegenvezetője, a könyv szerzője, rövid áttekintést adott munkájáról és elmondta, hogy már több alkalommal szervezett a ruszin önkormányzat részére látogatást a fővárosi Fiumei Úti Sírkertbe, a Farkasréti, az Óbudai, a Rákospalotai temetőbe és a Rákoskeresztúri új köztemetőbe, valamint a Farkasréti és Kozma utcai zsidó temetőbe, ahol Kárpátaljáról elszármazott ismert személyiségek nyugszanak.
A művészettörténész magyar nyelvű ismertetését dr. Lyavinecz Marianna fordította ruszinra.
A könyvben szereplő rokonokról, ismerősökről, barátokról emlékeztek meg a felszólalók. Sztankay Beáta keramikusművész a színművész férjéről, Istvánról és sógornőjéről, Ágnesről mesélt. Szlívta János történész Baleczky Emil tudós rokonaként szólt. Balogh József, dr. Popovics Tibor, Erdős József és dr. Szabó János az elhunyt ismerőseiről emlékezett meg.
A találkozó végén Szilágyi Rita dedikálta a könyvét.

Forrás: Fővárosi Ruszin Önkormányzat

 

temetői séták temetői séták2

...megosztás