Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Együtt-egymásért gyülekezeti roma munkatársképzés

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és munkatársai immár négy éve aktívan közreműködnek a Magyarországi Református Egyház különleges képzési programjában, amelynek célja a helyi közösségek számára folyamatos jelenlétet biztosító és komplex segítséget nyújtó roma önkéntesek képzése. Az érdekvédelmi modul keretében a résztvevők az emberi jogok rendszerével, a nemzetiségi és egyenlő bánásmód jogszabályok alkalmazásával és a gyakorlati jogvédelem komplex eszközeivel ismerkedhetnek meg.
Az MRE Zsinata 2013-ban fogadta el azt a cigánymissziós stratégiát, amelynek egyik kulcseleme volt egy olyan munkatársképzés életre hívása, melyben a cigánymissziót végző, illetve az iránt érdeklődő gyülekezetek tagjai szakmai alapú, elméleti és gyakorlati tudást kaphatnak a szolgálatukhoz. Ez utóbbira szervezett formában először 2018-ban kerülhetett sora, amikor az Európai Unió finanszírozásával útnak indult az Együtt-egymásért roma munkatársképzés. Bár a Covid-19 megzavarta a személyes jelenléten és közös tanuláson, gondolkozáson alapuló struktúrát, de ez semmit sem változtatott a képzésben résztvevők lelkesedésén: 2020-ban hatan, 2021-ben pedig már tizenhárman szereztek tanúsítványt a kurzus elvégzéséről, a mögöttünk hagyott, május 13-15. közötti hétvégén pedig tizenöten értek a kétéves folyamat végére.
A képzés negyedik tanévének utolsó hétvégéjén, a berekfürdői Megbékélés Házában a spiritualitás, a közösségfejlesztés és az érdekérvényesítés volt a fókuszban Dani Eszter solymári lelkipásztor, Lakatos Kinga közösségfejlesztő tréner és Török Tamás, a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes főosztályvezetőjének segítségével.

Fotók: Dezső Attila/Országos Református Cigánymisszió

Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

 

 

cigánymisszió2cigánymisszió3cigánymisszió

...megosztás