Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

roma-hosok-nemzetkozi-szinhazi-fesztival-budapest

 

A Független Színház Magyarország idén 5. alkalommal rendezi meg nemzetközi színházi találkozóját május 5-9. között. Évről évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre, olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott. Céljuk, hogy minél több történetet osszanak meg, és így megmutathassák a roma színház sokszínű értékeit. Az idei öt produkció – köztük cseh, ír, szlovák és két magyar – családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járják körbe. A témához kapcsolódva a fesztivál mottója „családok és harcok”.

A fesztivál középpontjában a család áll. Az idealizált, képkeretekből ránk mosolygó reklám-család helyett hús-vér kapcsolatok érzelmi labirintusa tárul elénk, ami megannyi csoda és harc helyszíne lehet, de a miénk. A programban szereplő színdarabok igen széles spektrumát mutatják be ennek a viszonyrendszernek, hiszen a család sokszor erőt, védelmet ad a külvilággal szemben, máskor viszont behatárolja lehetőségeinket és árnyékként vetül egész életünkre.
A roma alkotók néhány felvetése: Miről mesélnek a színes kerámia békák Portugáliában az üzletek bejárata előtt és miként kapcsolódnak a cigánysághoz? Mitől különleges az ír travellerek élete, és miért nem áll ki a többségi társadalom mellettük még tragédiák idején sem? Miért sújtják a világpolitikai változások és a diszkrimináció nagyobb mértékben a (roma) nőket, mint a férfiakat? Hogyan őrizhetjük meg belső integritásunkat, és képesek vagyunk-e egymásba kapaszkodni szeretteinkkel, amikor körülöttünk minden széthullik a háborúban? Hogyan futhat be egy roma nő világraszóló karriert a 18. század második felében és tarthat a kezében hegedűt fakanál helyett?

A különböző művészeti ágakat – zene, irodalom, előadóművészet – ötvöző fesztiválprogram mindazokhoz szól, akik azért járnak színházba, hogy új világokat ismerjenek meg, és saját megszokott nézőpontjaikat is megkérdőjelezzék. Ezen az utazáson az idén 15 éves Független Színház Magyarország kalauzol minket. A társulat az évforduló alkalmából bemutatja az európai roma színháztörténet alapkövét: egy hiánypótló, digitális roma színházi gyűjteményt.

A látogatók többféle műfajú előadásokat nézhetnek meg: monodráma mellett kamaraszínházi produkciókat is. A sokszínűséget és az eltérő műfajokat bemutató rendezvény célja, hogy még nagyobb teret nyisson meg a roma színházak számára. Az előadások magyar és angol nyelvű feliratozása lehetővé teszi, hogy bárki számára érthető legyen. A több napos feszt számos meglepetést is tartogat az érdeklődők számára. Az előadások után közönségtalálkozóra is sor kerül.

Időpont: az ünnepélyes bemutatóra a nyitónapon, május 5-én kerül sor.

Helyszín: a programsorozat helyszíne az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, valamint az RS9 Színház.

Budapest, 1067. Eötvös u. 10, 1075. Rumbach Sebestyén u. 9.

radiodikh.hu

...megosztás