Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Láthatatlanok – filmvetítés és pódiumbeszélgetés

Cs. Nagy Sándor Láthatatlanok című dokumentumfilmjének vetítését a film alkotóival közös pódiumbeszélgetés követi a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott esten.

A pódiumbeszélgetés résztvevői:

Farkas József, a film egyik szereplője
Cs. Nagy Sándor, rendező
Sashegyi Zsófia, dramaturg

A Láthatatlanok című dokumentumfilm három túlélő visszaemlékezésein keresztül, látványos animációs betétekkel mutatja be a brutális szovjet túlerővel szemben folytatott mecseki gerillaharcot, amelyet 1956-ban, a forradalom leverése után vívtak a pécsi és Pécs környéki férfiak, nők; egyetemisták, kiskatonák és bányászok.

A helyismeretükre támaszkodó civilek szegényes fegyverzetükkel érzékeny veszteségeket tudtak okozni az erdei terepen nehezen mozgó harckocsiknak, amelyekkel szemben az országban legtovább tartották magukat.

A hegyen történtekről eddig csak töredékes visszaemlékezésekből és egy hadinaplóból értesülhettünk, a Láthatatlanok című dokumentumfilmben azonban három, a világ legkülönbözőbb pontjaira szakadt egykori szabadságharcos mondja el, mit élt át, sőt, egyikőjüktől egy újabb napló is előkerült.

Helyszín: MOMkult Kulturális Központ, Budapest, Csörsz u.18. Színházterem

Időpont: 2022. február 21. | hétfő 18:00

 

láthatatlanok

...megosztás