Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Szent Száva-napi ünnepség

A Szerb Országos Önkormányzat legkiemelkedőbb kulturális eseményének, a Szent Száva-napi ünnepnek célja az önálló szerb ortodox egyház megalapítójára, Szent Szávára és a 19. századi polihisztor, filantróp szerb Tököly Szávára való méltó emlékezés. Hagyományosan ennek keretében adják át a szerb nemzetiségi közösség érdekében végzett munkáért járó legfontosabb elismeréseket, a Szent Száva Díjat, a Tököly Száva Díjat és az Elnöki Elismerő Oklevelet. Az ünnepségen a nemzetiségi ombudsmanhelyettes is részt vett.

Az idei eseményen beszédet mondott Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Dr. Milan Micic, a Matica Srpska főtitkára és Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, majd sor került a díjazottak méltatására és a díjátadóra. A hivatalos részt követően a jelenlévők megtekinthették az Aradon szőtt álmok című, Tököly-Popovics Száva életéről szóló dokumentumfilmet, valamint Ljubomir Popovic zrenjanini operaénekes előadásában meghallgathatták Szerbia himnuszát, Szent Száva tropárt és a Szent Száva himnuszt.

Az ünnepséget a Budapest belvárosában található szerb nemzetiségi intézményben, a Tökölyanumban rendezték meg, amelyet Tököly-Popovics Száva hozott létre 1838-ban a pesti egyetemen tanuló szerb fiúhallgatók számára. Az 1952-ben államosított működéséig több mint négyszáz, főleg hazai szerb fiatal szerzett diplomát pesti egyetemeken és főiskolákon bölcsészettudományi, jogi, mérnöki, orvosi vagy képzőművészeti szakokon. E kollégium falai között kapott helyet az 1860-as években a Preodnica (Előőrs) irodalmi társaság és itt működött a Matica srpska.
Szent Száva (Свети Сава) a szerb államiság megteremtőjeként tisztelt, dinasztiaalapító Nemanja István szerb fejedelem legkisebb fia. Az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, továbbá az első érsek, író, fordító és törvényíró: bizánci törvénykönyvet fordított az egyházi életről, kolostori szabályzatot és egyházi költeményeket írt.

Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

 

szent száva

...megosztás