Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Német nemzetiségi tanösvény Újpesten

November 26-án avatták fel az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat Nyár utcai épülete előtti sétányon azt a hét táblából álló tanösvényt, amely a helyi németség történetét, kultúráját és a kerület életében játszott szerepét mutatja be.

„Ezzel a tanösvénnyel emlékezünk a valamikor itt élt, újpesti, német származású polgárokra, akik tevékenységükkel és Újpest érdekében végzett munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Újpest várossá fejlődhessen” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Pappné Windt Zsuzsanna, az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki a projekt megvalósításáért köszönetet mondott az önkormányzatnak, valamint az Újpesti Bródy Imre Gimnázium tanárainak, Pósa Jolánnak és Kopcsányi Anettnek, akik tanítványaikkal együtt részt vettek az előkészítő munkálatokban. Pappné Windt Zsuzsanna arra is emlékeztetett, hogy a IV. kerületben 1995 óta van intézményes képviselete az újpesti németségnek, amelynek célja a német hagyományok és nyelv ápolása. Ebben segít a most kihelyezett hét darab, magyar és német nyelvű tábla, amelyek egészen Mildenberger Márton, első újpesti szőlősgazda, későbbi hegybíró munkásságától a nemzetiségi önkormányzat jelenlegi munkáját bemutató tablóig mutatják be a magyarországi és újpesti németek történetét. „Történeteinket, történelmünket, nemzetiségeink történelmét nehéz könyvből megtanulni. Az igazi, személyre szóló történelem a mi kezünkben van” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Czigler László várostervezésért, közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester, aki kiemelte, hogy a sétaút állomásai három szinten jelenítik meg az újpesti németség történetét: a teljes magyarországi németségre jellemző általános jellemvonások; ezek helyi megnyilvánulásai; illetve Újpest egy-egy ismert személyiségének bemutatása révén.
Az alpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzat a közelmúltban számos olyan kulturális, hagyományteremtő programot támogatott, amelyek hozzájárultak a helyi nemzetiségi értékek ápolásához, oktatásához, valamint színesítették az újpesti lakók életét is.
Pappné Windt Zsuzsanna elmondta: a tanösvény ötlete egy öt évvel ezelőtti, oroszországi tanulmányúton fogalmazódott meg a nemzetiségi önkormányzat képviselőiben, ahol hasonló, a kényszermunkára hurcoltaknak emléket állító táblákat tekinthettek meg a résztvevők. „Innen indult a gondolat, hogy Újpesten is szükség lenne egy ilyen tanösvényre, amivel nemcsak az elhurcolást, de azt is bemutathatjuk, milyen szerepet játszott a németség a kezdetektől fogva Újpest történetében, az itteni gyárak és ipar fejlődésében” – fogalmazott az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, hozzátéve: az újpesti városvezetéssel közösen, egy éves egyeztető munka után valósíthatták meg a tanösvényt.
Az avatást követően a nemzetiségi önkormányzat képviselői és Czigler László is elhelyezték az emlékezés koszorúit a málenkij robotra hurcolt újpesti németek emléktáblájánál. A második világháborút követő tragédia kapcsán Pappné Windt Zsuzsanna elmondta: arról, hogy Újpestről pontosan hány német származású embert hurcoltak el a gulágok poklába, csak becslések vannak. Mindössze egy olyan újpesti hölgyről tudnak biztosan, aki visszatért, de már ő sincs az élők sorában. Rajta kívül a kényszermunkára elhurcoltak több leszármazottja is él a kerületben, akik a mai napig eleven sebként hordozzák az akkori megpróbáltatásokat és nem kívánnak beszélni a családjukat ért megpróbáltatásokról.

Forrás: ujpestmedia.hu

 

...megosztás