Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Az Észak-magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége kultúrgáláján átadták a 2020. és 2021. évi Északi Régió Németségéért-díjakat

Magyarország Kormánya támogatásával kultúrgálát rendezett november 21-én Csömörön az Észak-magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, amelyen átadták a 2020. és 2021. évi Északi Régió Németségéért-díjat. A rendezvény fővédnöke, Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője és Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes volt. Beszédet mondott Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője és Fábri István (Csömöri Civil Egyesület), Csömör polgármestere.

Tircsi Richárd hangsúlyozta: továbbra is olyan kormányra van szüksége Magyarországnak, amely nemzetiségbarát, és ezt már bizonyította.
A főosztályvezető a Pest megyei településen arról beszélt, hogy a kormány a nemzetiségeknek adott forrásokat 2010-hez képest a hatszorosára emelte.

Hozzátette: míg 2010-ben 12 nemzetiségi köznevelési intézmény volt nemzetiségi fenntartásban, ma már 100 ilyen intézmény működik.

Fábri István (Csömöri Civil Egyesület), Csömör polgármestere köszöntőjében megjegyezte: az, hogy a település adhat otthont a rendezvénynek, a nagyközségben működő német nemzetiségi önkormányzat munkájának elismerése. A német hagyományok nagyon erősek a településen, 2010 óta a szlovák nemzetiségi önkormányzat mellett német nemzetiségi önkormányzat és német hagyományőrző csoportok is működnek – tette hozzá. Kiemelte, hogy a csömöri svábok nagymértékben hozzájárultak a nagyközség fejlődéséhez.
A 2020. évi Északi Régió Németségéért-díj nyertese Hirth Zsuzsanna.
A 2021. évi Északi Régió Németségéért-díj nyertese Fazekasné Gombár Mónika, a Wetschescher Nachtigallen Kórus karnagya és művészeti vezetője.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton

 

Csömör, 2021. november 21. Táncosok az Észak-magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének kultúrgáláján a csömöri sportcsarnokban 2021. november 21-én. MTI/Mónus Márton

Csömör, 2021. november 21.
Táncosok az Észak-magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének kultúrgáláján a csömöri sportcsarnokban 2021. november 21-én.
MTI/Mónus Márton

kitünt

...megosztás