Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A bolgár kertészek útja – tudományos konferencia

A Bolgár Kutatóintézet szervezésében és Magyarország Kormánya, a Bolgár Országos Önkormányzat, a Fővárosi Bolgár Önkormányzat és a Magyarországi Bolgárok Egyesülete támogatásával 2021. november 11-12-én kétnapos tudományos konferenciát tartottak A bolgár kertészek útja címmel a Bolgár Művelődési Házban (1097 Budapest, Vágóhíd u.62.). Az előadások bolgár és magyar nyelven hangzottak el (ld. a csatolt programban), és lehetőség volt az esemény online követésére is.

Bolgár kertészet konferencia

Személyes mondatok A bolgár kertészek útja – tudományos konferencia után Hadzsikosztova Gabriellától:

A bolgár gourbetchi kertészek nehéz időkben indultak Magyarországra, hogy az első világháború alatt és után boldogságot és élelmet keressenek családjuknak.

Gyerekkoromban nagymamám udvarán a paradicsomos-paprikás-petrezselymes virágágyás mellett kedveltem meg a kertész szót. Vagy a Tsonevsko-i földünk alma- és szilvafái alatt. A nagyi kötényébe gyűjtött almával és a földről vödörbe gyűjtött szilvával szerettem meg a kertészkedést.
Aztán alig élve Magyarországon, rájöttem, hogy ez mit jelent.

A kilencvenes évek elején több bolgár kertészkedő családot is felkerestem, hogy interjút készítsek velük. Emlékeket, fényképeket és történelmi darabokat gyűjteni.
Akkor értettem meg igazán ennek a szónak a jelentését. A kertész nehéz munkáját jelenti, ízületi gyulladásos ujjakat, felkelni a sötétben, felpakolni az árut és elvinni a zöldségpiacra, és mindezt minden reggel újra és újra. Kemény munka, amiről nekünk, az idő által elkényeztetetteknek fogalmunk sincs.

Aztán iskolát alapítottak, templomot és kultúrotthont építettek saját eszközeikkel, mert ebben az ügyben részt venni becsületbeli dolog volt.
A kertészek rájöttek, hogy csak az oktatás, a hit és a kultúra adott esélyt a gyermekeiknek a jövőre nézve. Egy kicsi, de igen jelentős magyarországi közösség jövőjéről volt víziójuk. Gyermekeik és unokáik most mérnökök, ügyvédek, orvosok, oktatók, egyetemi tanárok, kutatók, tudományos dolgozók, zenészek, művészek. Kultúrotthont, iskolát, templomot tartanak fenn. Nemcsak olvasás-írást tanítanak a gyerekeknek, hanem minden bolgár iránti szeretetet.

Ezeknek a kertészeknek tartozunk azzal a tisztelettel, amelyet a magyar kormány is megad nekik.

Szorgalmas munkájuknak és becsületességüknek köszönhetem, hogy a bolgár szó Magyarországon büszkén hangzik!

bolgárkertész.jpg2 bolgárkertész.jpg3 bolgárkertész.jpg4 bolgárkertész

...megosztás