Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Tolna Város Németségéért kitüntetés

Hárman részesültek idén a Tolna Város Németségéért kitüntetésben. A díjakat a 27. tolnai német nemzetiségi napon adták át, szombaton este, a Lovardában.

– A hagyományok ápolása, továbbvitele szempontjából is reményteli, hogy a rendezvénynek ilyen sok résztvevője van, közöttük számos fiatal – többek között erről beszélt Fülöp Mónika, Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata elnöke a nemzetiségi nap nyitányaként.

Appelshoffer Ágnes, a város polgármestere köszöntőjében szintén arról szólt, milyen fontos a német kultúra megismertetése, átadása minél fiatalabb korban, és nemcsak a német nemzetiség, hanem az egész társadalom számára.

A nemzetiségi nap ezen gondolatok szellemében tolnai kisdiákok, az Eötvös utcai iskola tanulóinak műsorával indult. A fellépők közül rajtuk kívül a bátaszéki „Heimat” német nemzetiségi tánccsoport képviselte a fiatalabb korosztályt, látványos műsorral. A mintegy két és fél órás kulturális program további szereplői a kakasdi német kórus, a mözsi német klub énekkara, a tolnai német baráti kör kórusa, valamint a sombereki Ulrich Trió volt. A program végén átadták a tolnai német önkormányzat által tavaly alapított Tolna Város Németségéért díjakat.

Elsőként a 91 éves Rühl Gyuláné vehette át az elismerést Fülöp Mónikától. „Részi néni” a mözsi népviselet megőrzésében játszott kulcsszerepet. Ő varrta többek között a mözsi óvodás tánccsoport fellépő ruháit és ő készítette a helyi „Heimatmuseumban” kiállított, mözsi viseletbe öltöztetett babákat.

A második díjazott a 89 éves Laszlovszky Imre, aki kiterjedt társadalmi aktivitása mellett szerzője a Kitelepítés Mözsről 1946-48 című, valamint a II. világháború mözsi áldozatainak emléket állító Őket is hazavárták című könyvnek.

Harmadikként Veressné Hárfai Aranka, a mözsi Zöldkert óvoda pedagógusa kapta meg a kitüntetést. Az óvónő elsősorban a német tánc és zenei kultúra a kicsiknek történő átadásáért, az óvodai német nemzetiségi tánccsoportban végzett tevékenységéért érdemelte ki az elismerést.

Fotó: Németh István

Forrás: teol.hu

 

tolna tolna2 tolna3 tolna4

...megosztás