Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

KÖNYVBEMUTATÓ A TÖKÖLYANUMBAN

Prof. Dr. Dimitrije O. Golemović, szerbiai etnomuzikológus „Svaka ptica svojim glasom peva” c. könyvének bemutatója a Tökölyanum dísztermében 2021. november 5-én (pénteken), 18 órakor kerül megrendezésre.

A kötetet a szerző, Dr. Dimitrije O. Golemović fogja bemutatni.

A programban közreműködik: Básits Branka, Junior Príma díjas énekesnő.

Helyszín: Tökölyanum, 1053 Budapest, Veres Pálné u. 17.

Bővebben a kiadványról:

Prof. Dr. Dimitrije Golemović „Svaka ptica svojim glasom peva” című könyve többszáz falu bejárásának és az ott fellelt népdalok gyűjtésének eredményeként jött létre.

A kötet létrejöttével a szerző hozzájárult ahhoz, hogy ezek a dalok egy helyen, a teljes feledéstől megmentve legyenek közzétéve, a szélesebb olvasóközönség számára is elérhető módon (a könyv 260 saját vagy szakirodalomból átvett zenei lejegyzést is tartalmaz).

Tekintettel arra, hogy a népi éneklés hagyományát bemutató tudományos munkáról van szó, azt gondolhatnánk, hogy a kötet a szakmai közönséget szólítja meg, azonban a mű értéke abban áll, hogy a népdalok világát ismerő és szerető emberek is elmerülhetnek annak tartalmában, tanulhatnak belőle.

A könyvhöz egy CD melléklet is tartozik, amelyen 215 eredeti hangfelvétel található az elmúlt 40 év gyűjtéseiből: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Horvátország és Macedónia településeiről.

 

A könyvbemutató szerb nyelven fog folyni, azonban a kötet tartalma és a program érdekes lehet mindazon zenekutatók, népzenészek és érdeklődők számára is, akik fogékonyak a Balkán színes zenei kultúrája iránt!

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesület

 

image001

...megosztás