Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A MAGYARORSZÁGRÓL SZÁRMAZÓ NÉMETEK SZÖVETSÉGE MEGRENDEZTE 41. KULTURÁLIS KONFERENCIÁJÁT

Gerlingen városa, a Magyarországról Származó Németek Szövetsége (LDU) és Baden-Württemberg tartományi szövetsége 2021. október 16-án tartotta 41. kulturális konferenciáját a város dísztermében, amelyen a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is képviseltette magát.

Az idei kulturális konferencia két fő témára, évfordulóra összpontosított: 20 éves a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és a Magyarországról Származó Németek Szövetsége (LDU) közös együttműködési megállapodása, valamint 75 éve kezdődött a magyarországi németek elűzetése. A németországi és magyarországi testvérszervezetek, a Magyarországról Származó Németek Szövetsége (LDU) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) együttműködéséről szóló megállapodást először Dr. Friedrich Zimmermann és Heinek Ottó írták alá 2000. október 28-án Gerlingenben. Akkoriban ez az szövetség azt volt hivatott kifejezni, hogy több mint 50 évvel a második világháború vége és az azóta tartó eltérő fejlődés dacára a magyarországi németek e két csoportja továbbra is összetartozik. A dokumentumot idén Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Joschi Ament, a Magyarországról Származó Németek Szövetsége szövetségi elnöke látta el kézjegyével. A megállapodás megújítása továbbra is a közös együttműködés történelmi kötelékét hivatott szimbolizálni.
– Rendkívül fontos, hogy mi ketten, akik most az elnökséget betöltjük, ezt az összetartozást a dokumentum ünnepélyes aláírásával fejezzük ki. A néhány héttel ezelőtti ulmi emléktábla leleplezése véleményem szerint hasonlóan lényeges állomás volt a közös utunkon. Az akkori dokumentum tartalma, egyes pontjai ma is aktuálisak, és ez nem jelenti azt, hogy megálltunk azon a szinten, hanem éppen ellenkezőleg: még mindig van esélyünk ügyeinket közösen előmozdítani, és ez azért lehetséges, mert még mindig létezünk. Egyik részünk itt, Németországban, a másik részünk pedig Magyarországon: mindkét felünk küzd a jövőért és egyik sem adja fel – hangsúlyozta Englenderné Hock Ibolya MNOÖ-elnök.

A találkozó másik fő témája a németek Magyarországról való elűzetésének 75. évfordulójáról való megemlékezés volt. A második világháború végével kelet- és délkelet-európai németek milliói számára kezdődött meg a menekülés, deportálás és kitelepítés embertelen időszaka. A magyarországi németek sem kerülhették el sorsukat. A mintegy 220 ezer német kiűzése Magyarországról 1946 januárjában kezdődött és csak 1948 júniusában fejeződött be. Két szakértő, a Magyarországi Németségért Arany Dísztűvel kitüntetett történész, dr. Tóth Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa, valamint Mag. Schell Csilla, a Freiburgi Kelet-Európai Németek Néprajzi Intézetének munkatársa a magyarországi németek 75 évvel ezelőtti elűzetésének és Németországba érkezésének különböző aspektusait és új kutatási eredményeit világították meg, valamint betekintést nyújtottak a témával kapcsolatos jelenlegi kutatási projektekbe is.

MNOÖ hírlevél