Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Több évre szóló nemzetiségi fejlesztési program első lépése

A Miniszterelnökség húszmillió forintos támogatásával újulhatott meg külsőleg  Apátistvánfalva plébániaépülete.

Az ünnepi szentmisét a Harding Szent István-templomban Császár István, az egyházmegye helynöke celebrálta a környékbeli lelkipásztorok közreműködésével. Szentbeszédében a szolgálat fontosságát emelte ki: Isten országában nem a „fő” helyek a fontosak, hanem a Jézussal való közösség, amit a mindennapi, szeretettel vállalt szolgálattal érdemelhetünk ki.

A szertartás után a hívek a templom szomszédságában levő megújult plébániaépület kertjébe vonultak, ahol az ünnepségen, csakúgy mint a templomban, a Magyarországi Szlovének Szövetségének Apátistvánfalvi Egyházi Énekkara adott szolgálatot. A plébánia történetét Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke ismertette az ünneplőkkel. Elmondta: Markovics Lajos, majd Tóth István plébánosok voltak gazdái az épületnek, amely az utóbbi lelkész távozása után plébániaként bezárta kapuit. A jelenlegi lelkipásztor, Tóth Tibor már sokat tett az épület felújításáért, így az az utóbbi években az iskolás gyermekek étkezőjeként szolgált. Külseje azonban már nagyon leromlott és a belső tereken is van javítanivaló.

A kormány részéről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős államtitkára mondott avató szavakat.

– Örömmel jövök mindig a Rábavidékre, mivel a szlovén nemzetiség kicsinysége ellenére jó példát mutat az összefogásra, a megmaradásért tett erőfeszítésekre – mondta. – Ezért is döntöttünk úgy, hogy itt valósítjuk meg elsőként a  több évre szóló nemzetiségi fejlesztési programot.

Arról tájékoztatott, hogy a rövidesen belülről is megújuló épület nemcsak egyházi célokat fog betölteni, hanem közösségi programok, táborok helyszíneként is szolgálja majd a kapcsolatok elmélyítését. Reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a templom is megújulhat. Mert ha a templomok megújulnak, az a megmaradást, az összetartozást szolgálja a szlovénség számára a következő évtizedekre.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő elismeréssel beszélt a közösségről, amely nem hagyja, hogy egyházi épületei tönkremenjenek. Ugyanakkor Németországban több száz templom áll üresen, Hollandiában pedig sok egyházi épület kapott profán funkciót.

A továbbiakban Császár István püspöki helynök Isten áldását kérte a megújult épületre, Tóth Tibor plébános pedig köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az építkezésben valamilyen módon közreműködtek.

Forrás: vaol.hu

Tersztyánszky Krisztina

...megosztás