Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megemlékezés és ONÖSZ-ülés

Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége meghívására az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága tagjai részt vettek a Békéscsabán és Gyulán tartandó kihelyezett ülésen.

A nemzetiségi vezetők a háromnapos program keretében megismerkedtek a Békés megyében élő nemzetiségi közösségekkel, megtekintették a nemzetiségi intézményeket, szervezeteket, a térség sajátosságait, turisztikai attrakcióit. A házigazda szerepével együtt járó szervezési feladatokat a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata vállalta fel és töltötte be.

Az Aradi vértanúk emléknapján, a delegáció tagjai közösen helyezték el a megemlékezés koszorúját a Gyulán rendezett ünnepségen, a délután folyamán pedig ünnepi közgyűlésre került sor az Almásy-kastélyban, ahol a felek áttekintették a nemzetiségi politika aktuális kérdéseit (a lejáró köznevelési szerződések megújításának ügye, a felsőoktatásban végbement átalakítások, modellváltások hatásai a nemzetiségi felsőoktatásra) és a magyarországi nemzetiségek előtt álló időszak kihívásaihoz kapcsolódó teendőket), a jövő évi országgyűlési választások, valamint a 2022. évi népszámlálás nemzetiségi vonatkozású feladatait.

A jelenlévőket Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Görgényi Ernő, Gyula Város polgármestere köszöntötte. A tanácskozáson a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága képviseletében Tircsi Richárd főosztályvezető úr is részt vett.

Forrás: www.facebook.com/szlovenszoszolo/

 

 

okt. 6. 2 okt. 6. 3 okt. 6. 4 okt. 6.

 

...megosztás