Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

JAVASLATOKAT VÁRNAK A “MAGYARORSZÁGI NÉMETSÉGÉRT ARANY DÍSZTŰ” KITÜNTETÉSRE

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1995. decemberében alapította meg a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését, a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt“.

A kitüntetést minden évben olyan magyarországi németek, más magyar állampolgárok ill. külföldiek kaphatják meg, akik:

· a magyarországi németség érdekében kiváló tevékenységet folytattak,

· Magyarországon vagy külföldön végzett tevékenységükkel hozzájárultak a nyelv, az anyagi és szellemi kulturális örökség, az itteni németség történelmi hagyományainak megőrzéséhez, illetve más módon segítették elő a német nemzetiség fennmaradását.

Három kitüntetés kerül kiosztásra.

A kitüntetés odaítélése:

· Minden magyarországi német személy is tehet javaslatot a kitüntetettek személyére.

· A javaslatot a települési német nemzetiségi önkormányzaton keresztül kell az illetékes megye német nemzetiségi önkormányzatok szövetségéhez (Budapesten a Fővárosi Német Önkormányzatnak) benyújtani. A megyei német nemzetiségi önkormányzatok szövetsége illetékes testülete a hozzá beérkezett felterjesztésekről dönt, és a legnagyobb támogatást kapott javaslatot a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökének megküldi.

· A kitüntetést a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése ítéli oda.

· Kérjük, javaslataikat 2021. október 29-ig küldjék el a regionális irodákon keresztül a megyei német nemzetiségi önkormányzatok szövetségeihez, hogy időben sor kerülhessen az előkészületekre.

A javaslatot német nyelven kell benyújtani, és a következő információkat kell tartalmaznia: a jelölt neve, életkora, születési helye, lakhelye, címe, foglalkozása, valamint a jelölt különleges érdemei, továbbá a jelölő szervezet vagy magánszemély neve.

...megosztás