Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nemzetiségi nap Németbányán

Több mint két évtizede rendezi meg a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNNÖ) hagyományos nemzetiségi napját. A múlt hét végén ismét német népzenétől és táncosoktól, volt hangos az egyébként csendes kis bakonyi falu közösségi tere.
Ragyogó napsütésre és zeneszóra ébredtek a lakók vasárnap reggel. Weisz Ádám városlődi harmonikás lovas kocsiról harmonikázott a korán kelőknek. A délelőtt a kicsiknek kedvezett, focizhattak és népi játékokkal ügyeskedhettek. A délután német nyelvű szentmisével indult, melyet Nagy Nándor devecseri plébános celebrált és Sándor Mihály koncerebrált.
A magyar és a német nemzetiségi himnusz elhangzása után Narancsik Imre a Német Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke köszöntötte az együtteseket és a megjelenteket. A kulturális műsorban több visszatérő fellépő csoportnak is örülhetett a hálás publikum: A közelmúltban 55 éves fennállását ünneplő városlődi Pergő-Rozmaring Tánccsoport Petres Ákos és Reiter Andrea vezetésével a magyarországi németség autentikus táncaival varázsolta el a közönséget. A farkasgyepűi Gyöngyvirág tánccsoport táncos lábú asszonyai is – Farkas Rujzam Anikó vezetésével – minden nemzetiségi nap – kedvelt résztvevői. A 2013-ban alakult úrkúti Német Nemzetiségi Tánccsoport fellépése és az asszonyok viselete is emlékezetes marad, művészeti vezetőjük Rankl Angéla. Első ízben érkezett Mosonmagyaróvárról két nemzetiségi csoport is: a Német Nemzetiségi Táncegyesület, mely a mosoni németség táncaiból marsot és polkákat mutatott be. Az arany minősítésű Heideröslein Dalkör az egyházi és világi kórusműveken kívül német népdalokat gyűjt és énekel Marquetantné Wagner Ilona vezetésével. Először lépett fel Németbányán a 12 éve alakult bakonyszűcsi Német Nemzetiségi Tánccsoport. A koreográfiákat Obermajer András és felesége Gitta tanították be. Az együttesek fellépését Draskovics Balázs a németbányai NNNÖ elnöke emléklappal köszönte meg. Miközben a színpadon peregtek a műsorszámok, Száva Zoltán mesterszakács két üstjében rotyogott a felséges ízű vadpörkölt. A vacsora után az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar játszott.

német német2 németbánya

...megosztás