Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

30 éves a Magyarországi Szlovének Szövetsége

A Magyarországi Szlovének Szövetsége megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli az idei esztendőben.
E magyarországi szlovén csúcsszervezet a működésének jubileuma alkalmából központi ünnepséget szervezett a szentgotthárdi színházban, melyet megtisztelt jelenlétével Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke is.

A magyar köztársasági elnök beszédében úgy fogalmazott: Magyarország Alaptörvénye szerint minden velünk élő nemzetiség „államalkotó tényező”, de ez korántsem azt jelenti, hogy a többségi társadalom – valamiféle kegyet gyakorolva – pusztán elismeri, hozzászámolja az államhoz nemzeti közösségeinket. Ennél sokkal többről van szó: a velünk élő nemzetiségek is mi vagyunk, ők honfitársaink, szomszédaink, sorstársaink, osztozunk velük a közös életben és a közös hazában –jelentette ki.
Borut Pahor szlovén köztársasági elnök ünnepi beszédében azt emelte ki: a történelem az itt élő népekre bízta azt a küldetést, hogy megőrizzék identitásukat, és ezzel hozzájáruljanak a sokszínűséghez. Magyarország és Szlovénia közös feladata, hogy saját területén elősegítse a kisebbségek fennmaradását és fejlődését.

Forrás: facebook.com/szlovenszoszolo

 

szloven2 szloven

...megosztás