Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ragadjon a kultúra! – roma képzőművészek tárlata Kecskeméten

Ragadjon a kultúra! címmel roma képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás augusztus 23-án Kecskeméten, az Esély Központ és a Magyarországi Roma Galéria szervezésében a volt Szigma Áruházban. A szervezők célja, hogy elősegítsék a Magyarországon élő egymillió hazai, roma közösség elfogadását, megértését.

A megnyitón dr. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a kultúra nem különböztet meg senkit.

– A kultúrán keresztül tudunk igazán kapcsolódni, közelebb kerülni egymáshoz. Nem számít, hogy ki roma vagy ki nem roma származású. A Magyarországi Roma Galéria vezetője, a festőművész Vári Zsolt hozta el ezeket a kortárs alkotásokat számunka, amelyek utat mutathatnak abba a varázslatos világba, amit a cigány művészvilág jelent – mondta dr. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

A megnyitón Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester arról beszélt, hogy a kecskeméti önkormányzat eddig is, és ezután is támogatja a roma társadalmat. Korábban a Tóth László Általános Iskolában is tartottak cigány alkotói kiállításokat.
– Mi itt helyben sok mindent próbálunk tenni annak érdekében, hogy a cigány-magyar együttélés problémáit feldolgozva – akár kulturális oldalról, de oktatási és más szempontból is megközelítve – kicsit előre tudjunk lépni ezen a területen – folytatta Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

A szervezők szerint a magyarországi roma kultúra értékeinek bemutatása, megismertetése hozzájárulhat az előítéletek csökkentéséhez, erősítheti a különböző kultúrákból származó emberek kapcsolatát. A szervezők azt is bejelentették, hogy elindul egy tehetséggondozó Képzőművészeti Alkotóműhely Kecskeméten, melynek célja a tehetséggondozás és a kreatív készségek kibontakoztatása.

– Ez a kiállítás jó alap lehet ahhoz, hogy egy kulturális képzőművészeti alkotóműhelyt hozzunk létre Kecskeméten, ahol 8 és 16 év körüli hátrányos helyzetű fiatalok bevonásával – tudhattuk meg Steiner Róberttől, az Esély Központ Egyesület elnökétől.

A 23 roma származású festőművész alkotásának bemutatása beleillik a megye legnagyobb kulturális programjába, a Hírös7 Fesztiválba. A tárlatot szeptember 12-ig lehet megtekinteni az Esély Központban.

Forrá: hiros.hu

Fotó: Bogdándi Ferenc

 

kecskemét kecskemét2

...megosztás