Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nógrád Megyei Nemzetiségi Fesztivál

55. alkalommal rendezték meg a Nógrád Megyei Nemzetiségi Fesztivált és ezzel párhuzamosan a hazai szlovákság 25. országos folklórfesztiválját.

Július 30-án 17. alkalommal hangzott el a salgótarjáni Tücsök Zenekar tolmácsolásában a magyarországi szlovákok Uram áldd meg ezt a földet és minden nemzetét kezdetű himnusza, amely kifejező, szép szövegével és kellemes dallamával mindig megadja az alaphangulatát a Tarjáni Folk és Szlovák Napnak.

A Fő téri szabadtéri színpadon fellépőket, illetve az ezúttal a színházi lelátón helyet foglaló érdeklődőket a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Egyed Ferdinánd, a rendezvény szervezője köszöntötte.

A megnyitón dr. Dániel Zoltán, a város alpolgármestere hangsúlyozta a hagyományok erőforrás jellegét, a folklórnak a nemzeti örökségben játszott szerepét. Idézte Csoóri Sándor költő egy gondolatát, amely szerint azok a népek, amelyek vállalják saját, eredeti kultúrájukat, semmivel sincsenek távolabb Európától, az egyetemes értékek világától, mint amelyek nem. A testvértelepülési kapcsolatok is éppen a határtérségben a legintenzívebbek.

A Száll az ének szlovákul és magyarul című műsorfolyamot a mihálygergei cimbalomegyüttes – Szőke Sándor kisnánai népművész közreműködésével – nyitotta meg, amely különböző karakterű blokkokat mutatott be. Fokozta a jó hangulatot a Pest megyei Acsáról érkezett Csibaj Banda, illetve a szlovákiai Klenóc zenekara. A programra a koronát a salgótarjáni székhelyű Nógrád Táncegyüttes Ez oszt igen című produkciója tette fel, amely látványos, színvonalas összeállítást adott a Kárpát-medence magyar folklórjából.

Bánkon vasárnap délután a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat már 55. alkalommal rendezte meg a Nógrád Megyei Nemzetiségi Fesztivált, megtartották a hazai szlovákok 25. országos folklórfesztiválját is.
-Az eseménysor a hagyományok átadását, az identitástudat erősítését, a szlovák nemzetiségi kultúra és a szlovák nemzetiségi lét ápolását szolgálja – mondta portálunknak Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke.

Bánkon a gazdag műsorfolyam Felcsendülő dalunk visszhangozza falunk címmel kezdődött, számos település – Nógrádból Bánk, Salgótarján, Vanyarc – folklórcsapatai közreműködésével. A Vendégek jöttek Zemplénből című blokkban a szlovákiai Varannó Vranovcan nevű folklóregyüttes lépett fel.

Szlovák gasztronómiai specialitásokkal is ismerkedhettek az érdeklődők, és láthatták a Mi ezek vagyunk című fotókiállítást is. A fesztivált a bánki községi és a szlovák nemzetiségi önkormányzat, valamint a Nógrádi-Hevesi Szlovákok Egyesülete szervezte.

Forrás: nool.hu

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

 

bánk szlovák

...megosztás