Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Magyarországi Nemzetiségi Színházak JELEN/LÉT Fesztiválja

A Magyarországi Nemzetiségi Színházak JELEN/LÉT Fesztiválja
2021. szeptember 6-12. között kerül megrendezésre

 

A Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közös szervezésben, a Miniszterelnökség és az EMMI támogatásával 2021. szeptember 6 – 12. között rendezik meg a JELEN/LÉT Fesztivált, a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét a Nemzeti Színházban.

Keresztény JELEN/LÉT – fesztiválmegnyitó minikonferencia és koncert

szept. 6. 19:00
Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad, Budapest, Bajor Gizi park 1

Ebben az évben a JELEN/LÉT Fesztivál nemcsak egybeesik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal, de a nemzetiségi színházak idei fesztiváljának programja bekerült a NEK hivatalos kulturális kísérő eseményei közé is. Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség él, közülük sok évszázados keresztény hagyományokkal, templomokkal és szent helyekkel rendelkezik.

A fesztiválhoz kapcsolódó konferencián a hazai nemzetiségek egyházi képviselői keresztmetszetet adnak az adott nemzetiség hitéletéről és magyarországi keresztény tradícióiról. A felszólalások között a Sárovi Szent Serafim Ortodox Férfikórus liturgikus egyházi zenei darabokat ad elő. A rendezvény díszvendégei a Magyar Katolikus Egyház, a magyar politikai élet és a magyar művészvilág képviselői közül kerülnek ki.

Az esemény szervezését megelőzően dr. Erdő Péter bíboros atya őeminenciája fogadta a Nemzetiségi Színházi Szövetség képviseletében Csasztvan András elnököt és Rusz Milán alelnököt, akik hangsúlyozták: a hazai nemzetiségi színházak számára óriási megtiszteltetés, hogy az egész világ figyelmére érdemes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérő eseményeibe több szálon is bekapcsolódhatnak a konferenciával és a JELEN/LÉT Fesztivállal.

Programok és további információ: jelenletfesztival.hu

...megosztás