Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Duzijanca – horvát aratóünnep Baján

Gazdag programmal készültek a környéken élő horvát közösségek tagjai a hagyományos aratóünnepre: augusztus 14-15-én csaknem kétszáz vendég időzött városunkban, hogy együtt lehessen részese az új kenyér fölött érzett öröm és hála kifejezésének. Több mint száz éves tradícióról van szó.

Már tavaly szerették volna megtartani az aratóünnepet, a járványhelyzet azonban – mint oly sok minden mást – ezt is keresztülhúzta, ezért külön öröm, hogy idén már lehetőség nyílt az együttlétre – tájékoztatta lapunkat Markovics Józsefné, a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke, akivel a Bácskai Horvátok Kulturális Központjában megrendezett kiállítás megnyitóján beszélgettünk.

– Szabadkán 111 éve tartják már ezt az ünnepet – akkoriban Blásko Rájity plébános határozta el, hogy egységbe foglalja a szabadkai a tanyasi gazdaságok aratási szokásait –, magunk is sok éven át látogattunk el oda erre a jeles alkalomra. Két évvel ezelőtt Zágrábban is megszervezték, és úgy gondoltuk, most már rajtunk a sor. Az elmúlt héten ismét részt vettünk a szabadkai ünnepen, amelyet a helyi horvát egyesület szervez, hozzánk pedig hét település képviselői érkeztek meg – ismertette az elnök. Hozzátette: az aratás, a búza, az új kenyér összehozza az embereket. – A bácskai ember mezőgazdaságból élt, megtermelte a maga mindennapi kenyerét. Az aratás örömünnep, a kenyér pedig kincs, amely nélkül nem élhetünk – összegezte.

A megnyitón Mladen Filaković, a központ vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és a magas rangú horvát vendégeket. Jelen volt Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete, Szolga József, a magyarországi horvátok parlamenti szószólója, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, dr. Andrija Anišić, a Dužijanca Bunyevác Horvátok Egyesület elnöke, Marinko Piuković, a Dužijanca Bunyevác Horvátok Egyesület igazgatója, Sibalin József, a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat elnöke. A bajai önkormányzatot Hajdú Miklós alpolgármester képviselte.

A központban bemutatott fotókiállítás az aratóünnep történetét elevenítette fel, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia idején Szerbiában élő horvátok életmódját, családi ünnepeit, ruházkodását mutatta be, három nyelvű tájékoztató leírásokon keresztül. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: minden kulturális rendezvény öröm.
– Jelen kiállítás a múltról szól, arról, hogyan éltek őseink, a horvát közösségek tagjai a mai Szerbia területén. Fontos, hogy ezt épp itt mutathatjuk be, hiszen ez a házat azzal a céllal nyitották meg, hogy közelebb hozza egymáshoz a határokon innen és túl élő horvát közösségeket, és ez most sikeresen megvalósult. Ezt a projektet a magyar és a horvát állam is támogatta, bízunk benne, hogy hamarosan Szerbia is csatlakozik az együttműködéshez. A magyar és a horvát állam között nagyon jó a nemzetiségi politikai kapcsolat, bízunk benne, hogy ez így is marad, és folytatódik a térségben – mondta a nagykövet.

A megnyitót kulturális bemutató követte a Petőfi-szigeti szabadtéri színpadon, vasárnap pedig bárki megcsodálhatta a színpompás viseleteket, hiszen a horvát küldöttségek reggel az Ifjúsági Szállótól vonultak a barátok templomába, majd onnan a Szlávko Vecserin szabadkai püspök által celebrált hálaadó szentmisét követően a Tóth Kálmán térre, ahol minden hagyományőrző csoport rövid bemutatkozási lehetőséget kapott. A színpadon jelképesen bemutatták a hagyományos szimbólumokat és szertartásokat, amelyek a régi aratóünnepeket jellemezték, majd a legszorgalmasabb párt jelképező, fogaton érkező Kujundzsity Dániel és Matkovity Krisztina átadta a megszentelt kenyeret Nyirati Klára polgármesternek. A bajai városvezető köszöntőjében a hagyományok megőrzésének fontosságát emelte ki.

– Ezek a szokások már nagyon régóta az életünk részét képezik, akkor alakultak ki, amikor az ember még harmóniában élt a természettel: a hagyományok lendítettek át a nehézségeken. Adjunk hálát a kenyérért, bízva abban, hogy bőség lesz, és mindenkinek jut falat a következő évben is. Éljünk egymással békességben, hiszen akivel egy asztalhoz ülünk és koccintunk, azzal nem leszünk ellenségek. Tekintsünk egymásra barátként, testvérként: ez a közös ünneplés lényege! – összegezte a polgármester.

A horvát nyelvű köszöntések után Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is szólt az egybegyűltekhez, kiemelve: az aratás, a termelés a legősibb emberi tevékenységek egyike, a föld szeretete pedig a közösség minden tagjától megkövetelte a munkát. – Ma már a mezőgazdasági munkálatok nagy része is modernizált, a mindennapi kenyerünket pedig üzletből vásároljuk meg, a búza vetésétől a kenyér kisütéséig zajló munkafolyamat azonban mit sem veszített jelentőségéből: a kenyeret csak összefogással lehet előállítani – mondta a honatya.

Sándor Boglárka

Fotó: Horváth Dávid

Forrás: baja.hu

 

baja2 baja3 baja4 baja5 baja6 baja

...megosztás