Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megemlékezés a Roma Holokauszt Emléknapján

Budapest Józsefváros Önkormányzata 2021. augusztus 2-án, hétfőn 9 órától kerületi virágültetéssel egybekötött megemlékezést tart a Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapján a Teleki téren. A piros-kék-zöld virágok a roma zászlót idézik meg. Az ültetés alatt helyi zenészek unplugged zenéje szól. Az ültetést Pápai Rómeó és Pászik Krisztián slam poetry előadása követi a roma holokausztról.

A roma holokauszt (romani nyelven porajmos) emléknapján a II. világháborúban a koncentrációs táborokban megkínzott és elpusztított roma áldozatokra emlékezik a világ. A romákat az Auschwitz-Birkenau-i “cigánytáborban” tartották fogva, amit 1944. május 16-án terveztek felszámolni, de a romák ellenálltak.mAzóta május 16. a Roma Ellenállás Napja. Ezek után végül augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az SS-katonák a tábort, 3-4 ezer romát gyilkolva meg.

Forrás: jozsefvaros.hu

A holokauszt idején a koncentrációs táborokban és a helyi vérengzések során kivégzett európai roma emberek számát a történészek félmillió főre becsülik. Becsülik, mivel a halálba küldött ártatlan áldozatok pontos számát nem ismerjük a mai napig. Emléküket őrizzük, bár többségüknek a nevét sem ismerjük. Mivel a roma embereket rendszerint irataik nélkül hurcolták el, vagy lőtték tömegsírokba. Azt viszont tudjuk, az auschwitz-birkenaui cigánytábor augusztus másodiki véres felszámolása után is még tömegével kerültek magyarországi roma emberek német lágerekbe. Többek között az óbudai téglagyárak épületeiből.

A roma holokauszt idején a harmadik kerületi Bécsi út két oldalán fekvő gyárak téglaszárítóiba gyűjtötték össze cigány honfitársainkat, akik embertelen körülmények között várták sorsukat. Majd 1944. november tizedikén marhavagonokba zsúfolva koncentrációs táborokba deportálták őket.

A mai emléknapon az egykori téglagyárak közelében, a Váradi utca 15/a. szám alatt Óbuda-Békásmegyer Cigány Önkormányzat kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal közösen emléktáblát avattak.

Forrás: obuda.hu

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes is részt vett a Holokauszt Emlékközpont, a Roma Holokauszt Emlékbizottság és a Belügyminisztérium által a Roma Holokauszt Emléknap alkalmából szervezett eseményen.
Az emléknapon beszédet mondott Dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Máté Dezső szociológus, roma és LMBT aktivista és Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság főigazgatója. Az emlékezést művészi interpretációival gazdagította Mata András, a Gypsy Soloist Orchestra és a Romano Glaszo Együttes – Budaörsi Tanoda közös produkciója.
Az esemény zárásaként a résztvevők az emlékezés mécseseit helyezték el az áldozatok emlékfalánál, majd együtt megtekintették Papp Róbert Megsemmisítésre ítélve című dokumentumfilmjét.