Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak és Nemzetiségekért díjak átadója, nemzetiségi ösztöndíjas fiatalok találkozója Gárdonyban

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 2021. június 19-én adta át a díjazottaknak a 2020. évi Nemzetiségekért Díjat. A pandémia miatt a decemberi díjátadó rendezvény elmaradt. Most a Velencei-tó partján, a nemzetiségi ösztöndíjban részesült tanulók táborozásának helyszínén nyújtotta át a díjakat Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője.

Magyarország számára a nemzetiségek államalkotó tényezők, erőforrások és értékek – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter június 18-án Gárdonyban, ahol első alkalommal rendezték meg a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban részesülők találkozóját.

Gulyás Gergely a megnyitó ünnepségen úgy fogalmazott: mindent elmond egy államról, miként viszonyul nemzetiségeihez, amelyek gazdagabbá teszik. A miniszter rámutatott, Magyarország alkotmánya 1989 óta tartalmazza a nemzetiségekhez való elvi viszonyulást, ugyanakkor ehhez a gyakorlatot is fel kellett zárkóztatni, ezért az állam igyekszik támogatni a nemzetiségek megmaradását, erősödését.

“Az egyik ilyen mód az ösztöndíjprogram, amely tíz éve indult útnak, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint érdemes továbbvinni” – mondta a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, az ösztöndíjprogram révén a diákok tovább tudják vinni szüleik hagyományait, ezért az a kormány célja, hogy egyre több támogatás jusson a programnak, ezáltal a nemzetiségi fiataloknak.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: ma már nem megmenteni kell a magyarországi nemzetiségeket, hanem biztosítani továbbélésüket az oktatás, a kultúra, a hitélet és egyéb területeken. “Az ösztöndíjasoknak ebben nagy felelőssége van, tehetségükkel, szorgalmukkal saját és közösségük életére nagy hatással lehetnek” – mutatott rá az államtitkár.

Soltész Miklós a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjról elmondta, hogy tíz év alatt 205 tanuló kapta meg. Eleinte nemzetiségenként és évfolyamonként egyet adtak, az utóbbi három évben azonban ezt kettőre emelték. A megnyitó végén Gulyás Gergely és Soltész Miklós öt olyan tanulónak adta át az ösztöndíjról szóló díszoklevelet, aki tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudta azt átvenni.

origo.hu

20210618gulyas-gergely

20210618soltesz-miklos-gulyas-gergely1

Fotó:

1. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának hivatalos megnyitóján Gárdonyban 2021. június 18-án

2. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k) tanulmányi ösztöndíjakat ad át a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának hivatalos megnyitóján Gárdonyban 2021. június 18-án

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

...megosztás