Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Online német nyelvtanfolyam és kommunikációs képzés a kisebbségi szervezetek tagjai számára

A Német Szövetségi Belügyminisztériumnak a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztüli támogatásával és a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ részvételével különböző kisebbségi szervezetek 15 tagja kapott lehetőséget arra, hogy online német nyelvtanfolyamon és kommunikációs képzésen vegyen részt. A 60 órás, májusban és júniusban összesen hat hétvégén át megvalósuló kurzus két kiváló trénere Szigriszt Adrienn, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanára és dr. Ránics László, a Braunschweigi Műszaki Egyetem oktatója.

A résztvevők különböző magyarországi német településekről – többek között Kecskédről, Véméndről, Komlóról, Budapestről és Fertőrákosról – jelentkeztek a kurzusra és különböző intézményekben, például nemzetiségi önkormányzatnál, néptáncegyüttesben vagy fúvószenekarban tevékenykednek.

A képzés tematikája – a beszélgetés és a tárgyalási nyelv, a kétnyelvűség a gyakorlatban, az interkulturális kommunikáció, a német nemzetiségi önkormányzat szóbeli és írásbeli közigazgatási nyelve, prezentációs technikák – lehetőséget ad a résztvevőknek arra, hogy szóban és írásban egyaránt bővítsék szókincsüket, ami a jövőben mind az európai kisebbségspecifikus és nyelvpolitikai ügyekben, mind pedig magyarországi német adminisztratív-igazgatási ügyekben a hasznukra válhat. A sok beszélgetés, vita és társalgás során a tanfolyam résztvevőinek lehetőségük nyílik arra, hogy megismerhessék más magyarországi német szervezetek tevékenységét, amiből aztán számos olyan ötleteket gyűjthetnek, amelyeket a jövőben a saját településeiken is megvalósíthatnak: például azzal kapcsolatban, hogyan lehet megőrizni őseink dialektusát és átadni a “sváb” kulturális örökséget a jövő nemzedékeinek.

Véleményem szerint ez a tréning nagy segítséget nyújt a résztvevőknek az intézmények közötti német nyelvű levelezéshez, különféle tárgyalásokhoz, előadások és bemutatók megtartásához, valamint regionális és országos intézményekkel való eredményes és színvonalas kapcsolattartáshoz.

Mindez nem valósulhatna meg az oktatók magas színvonalú és lelkiismeretes munkája nélkül, amiért ehelyütt is köszönetünket fejezzük ki. Köszönet illeti továbbá a Német Szövetségi Belügyminisztériumot (BMI) az anyagi támogatásért!

Tromposch Klára / Kecskéd

MNOÖ hírlevél

...megosztás