Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

EMLÉKHELY AVATÁS

„Fontos, hogy legyen egy méltó hely, ahol emlékezhetünk”

Jézus-szobrot és emlékhelyet avattak Majson
A tavalyi évben magánszemélyek támogatásával, a lakosság összefogásával és sok önkéntes munkával rendezték az öreg temetőt, valamint egy kegyeleti sírkertet alakítottak ki a Baranya megyei Majson. A sírkövek túlnyomó többsége helyi magyarországi német családok síremléke, így a 19. és 20. század fordulóján élt majsi németek még fellelhető, utolsó történelmi lenyomatát hozták helyre.

Az emlékhelyen 2021 első felében egy Jézus szobrot állíttattak fel “Jézusom, bízom benned” felirattal. A szobor költségeit a Miniszterelnökség mint a nemzetiségi közösségek céljait szolgáló projektet 1.200.000 forinttal támogatta. A további költségeket a Majsi Német Önkormányzat és két magánszemély adományozta. A szobor a települési német önkormányzat szándéka szerint összeköti a múltat a jelennel, hiszen a mai lakosság rengeteget köszönhet az Öregtemetőben nyugvóknak. Ezen kívül a szobor másik szerepe, hogy az Öregtemetőből az évek során eltűnt sírkövek helyett is emléket állítson az elhunytaknak.

A szobor felszentelésére május 30-án, vasárnap került sor. Az eseményt Bacsmai László esperes celebrálta, ünnepi beszédet mondott Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke is, aki kiemelte, hogy fontos a méltó emlékhely kialakítása, de az is, hogy mind bizakodva tekintsünk a jövőbe: – Remélem, hogy ezt az emlékkertet a helyi gyerekek is használhatják majd kisebb projektekhez, például a nevek pauszpapírral és ceruzával történő lekövetéséhez, majd az osztályban történő kiszínezéséhez, vagy a sírfeliratok és díszítő motívumok tanulmányozásához, amennyiben vannak ilyenek. Egy kis iskolai kiállítás a témában tovább élteti ezt a helyet és azokat, akiknek a sírkövei itt találhatók.

 

...megosztás