Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

TrachtTag hetedszerre

     Április 30-án immár 7. alkalommal ünnepelte a magyarországi németség a gyönyörű népviseletét. A hagyományos népi ruhaviseleti darabok modern öltözékkel való kombinálásával egy darab múltat emelünk át a jelenbe, ami által az is jól kirajzolódik, hogy a hagyományos nagyon is beleillik a modern világunkba.

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) felhívására évről évre egyre többen keresik elő a régi szoknyákat, csizmákat, ingeket és vállkendőket. És a szekrények mélyéről előkerülő ruhadarabokkal együtt mindig felszínre kerül egy-egy szép emlék, néhány értékes régi történet.

A beérkezett több száz fotón is jól látszik, hogy miközben egyre több intézmény csatlakozik a kezdeményezéshez, a TrachtTag generációkon átívelve is megmozgatja a családokat. Emellett az önkormányzatok, különböző baráti körök és kultúrcsoportok különleges és kreatív produkciói színesítik a palettát.

– Nemcsak a beérkezett anyag feldolgozása izgalmas, hanem nagy élmény részt venni és felvenni a viseletünk egy darabját – hangsúlyozza Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója.

A TrachtTag már rég felülmúlta az eredeti elképzeléseket. A szervezőcsapat nagyon hálás azért, hogy a németség egy olyan évenként ismétlődő ünneppel gazdagodott, amit a közösség ilyen hamar magáénak érzett, illetve ilyen nagy tömegeket mozgat meg minden év április utolsó péntekén.

Forrás: zentrum.hu

...megosztás