Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Első Országos Cigány Versmondó Verseny

Minden költészet iránt rajongó jelentkezését várja a DIKh TV!

A DIKh TV a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom Kreatív és Média Szakkollégium) és a Magyar Versmondók Egyesülete szavalóversenyt indít, ami a járványhelyzetre való tekintettel online kerül megrendezésre. 14 év alatti és 14 év feletti kategóriában várják a verseket videó formájában, a klasszikustól a kreatív, formabontó előadásmódokig.

A most is zajló megmérettetés célja egyértelműen az, hogy közel hozza az embereket a cigány irodalomhoz és költészethez. Éppen ezért a pályázat a magyar költészet világnapján, április 11-én indult, ezzel is kifejezve, hogy a cigány irodalom a magyar irodalom szerves részét képezi. A verseny a járvány miatt online kerül megrendezésre és idén először, a szervezők azonban egy kulturális hagyományt kívánnak teremteni az eseménnyel, így évről évre megrendezésre fog kerülni a DIKh TV szervezésében.
A jelentkezőknek április végéig van lehetőségük arra, hogy feltöltsék versmondó videóikat a DIKh TV Országos Online Roma Versmondó Verseny Facebook oldalán. A versenyről az AcNews Káli-Horváth Kálmánt, költőt, a RefoRom Kreatív és Médiaszakkollégium vezetőjét, az esemény társszervezőjét kérdezte.
„A versenyt a magyar költészet napja alkalmából hirdettük meg április 11-én, és egy hónapon keresztül, azaz május 11-ig zajlik a szavalóverseny, rendhagyó módon online formában. Ami igazán lényeges, és nagyon fontosnak tartok, hogy ebben a kezdeményezésben a Magyar Versmondó Egyesület is részt vesz partnerként, a méltán szakmainak mondható szervezet részvétele is mutatja a cigány irodalom fontosságát. Én költőként, íróként veszek részt a zsűrizésben – osztja meg lapunkkal az esemény részleteit Káli-Horváth Kálmán. – Természetesen célzunk arra, hogy roma költőket válasszanak a versenyzők, de ezen belül is kiemelten ajánljuk Kovács József Hontalan költészetét. Az említett költő művei már egy érettebb költészetet mutatnak, így az ő alkotásainak választását elsősorban 14 éven felülieknek ajánljuk”

A jelentkezők két módon mérettethetik meg magukat, egyrészt közönségszavazattal, ami lájkolós formában fog megtörténi az esemény hivatalos Facebook-oldalán, illetve egy szakmai zsűri által is eldől az, hogy kié lesz az első, a második és a harmadik helyezés.

https://acnews.hu/public

 

Káli Horváth Kálmán

...megosztás