Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megjelent az MNOÖ magyarországi német társasjátéka

Megjelent az MNOÖ magyarországi német társasjátéka

Több éves munkát követően 2020-ban megvalósulhatott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kiadásában a „Der Weg – Ungarndeutsche Zeitreise” című magyarországi német társasjáték.
A projektet a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma (BMI) támogatta. A játékot Jencsik Ildikó (az MNOÖ pályázati referense) és Radóczy Károly (az MNOÖ ifjúsági referense) alkották meg, és szeretnének vele alapvetően 13 éves kor felett minden generációt megszólítani, de természetesen a játék bizonyos részeit fiatalabbak is játszhatják. Radóczy Károly számol be a projektről.

Egy magyarországi német társasjáték megalkotásának ötlete már 2018 elején megszületett Jencsik Ildikó fejében, amikor még a grafikusképzését végezte. Vizsgamunkának egy magyarországi német társasjátékot szeretett volna készíteni, amelyben a bábuk 3D nyomtatott népviseletes figurák. Mintaként a zsámbéki ünnepi viselet szolgált, amelyet a tánccsoportjában maga is hord. Eredményként létrejött akkoriban a játék kézzel készített prototípusa, amit vizsgamunkaként be is mutatott.

Radóczy Károly így mesél a projekt első lépéseiről: – 2018 nyarán meglátogattuk Pécsett Englenderné Hock Ibolyát, aki akkoriban az MNOÖ oktatási tanácsnoka volt, és bemutattuk neki a prototípust. Nagyon tetszett neki az ötlet és arról biztosított minket, hogy a projekt mögé fog állni és segít, hogy nagyobb példányszámú kiadásra találjunk pénzügyi támogatást. És ekkor megkezdődött a mostani játék előkészítése, a megbeszélések több nyomdával és egy hosszantartó egyeztetés a BMI-vel.

2020 elején a játék még félkész állapotban volt, tartalmilag és a megjelenésén is sokat kellett még dolgozni. Óriási köszönet illeti a lektorokat (Schindler László, Amreinné Pesti Ágnes, Tencz Miklós, Englenderné Hock Ibolya), akik sokat segítettek a szövegeket, a kérdéseket és a grafikai megjelenést a végleges formába önteni.

„Egy társasjáték, amely a magyarországi németek jó és rossz időszakain vezet Titeket keresztül. Képzeljétek el, hogy a 18. században a mai Németország területén nehéz életkörülmények között éltek, és hirtelen adódik egy lehetőség, hogy Magyarországon új életet kezdhettek sokkal jobb esélyekkel. Felszálltok egy Ulmer Schachtelra és megteszitek a hosszú hajóutat az ismeretlenbe…“ – áll a társasjáték dobozán.

– Ez egyfajta magyarországi német időutazás, amely a betelepítéstől egészen napjainkig tart. Hiszünk benne, hogy egy olyan játékot sikerült megalkotnunk, amely elgondolkodtat, generációk közötti érdekes beszélgetésekhez vezet, és emellett még jól is lehet vele szórakozni – mondja Radóczy Károly.

Az MNOÖ dolgozói remélik, hogy idén még lesz olyan időszak, amikor az emberek ismét személyesen találkozhatnak. Ha így alakul, szeretnének regionális társasjátékesteket szervezni, ahol a játékot bemutatják, és a résztvevő német önkormányzatok egy példányt ingyenesen haza is vihetnek. Így a játék eljuthat az oktatási intézményekbe, egyesületekhez is és minden magyarországi némethez, aki szeretne vele játszani.

Az országos önkormányzat ezúton kér minden német önkormányzatot, hogy töltsék ki ezt az online kérdőívet. Ezen információkkal aztán később gyorsabban tudnak a helyzetre reagálni, és remélhetőleg a lehető legtöbb ilyen estet meg is tudnak valósítani.

Végül szeretne az MNOÖ a BMI-nek köszönetet mondani a támogatásért és reméli, hogy ezzel az innovatív projekttel tényleg sok embert érhet el, többek között azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyarországi német közösség még tovább erősödik.

 

alkotók

der weg

...megosztás