Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megújul a méhkeréki román ortodox templom

A korábban jóváhagyott ötmillió forinton felül további 15 millióval támogatja a kormány a méhkeréki román ortodox templom felújítását.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn (ápr. 12.) a helyszínen elmondta, idén már több mint 660 millió forintot hagytak jóvá a magyarországi román közösségek, egyházak, oktatási és kulturális intézmények fejlesztésére. A gyulai román gimnázium udvarát 45 millióból korszerűsítik, szintén Gyulán 26 millióval közösségi ház megvásárlását támogatják, az eleki iskolát 35 millióból bővítik, a körösszakáli iskola tornatermének tetőszerkezetét 22 millióból újítják meg.
Ezenkívül 15-15 millió forinttal támogatják a körösszakáli és a mezőpeterdi, 20 millióval pedig a méhkeréki román templom felújítását.

Az államtitkár emlékeztetett: a Magyarországon élő román nemzetiség 2010 óta összesen 8 milliárd forint támogatásban részesült. Méhkeréken a Szent Mihály és Gábriel arkangyalok Román Ortodox Templom homlokzatát és kerítését újítják fel, továbbá parkolókat is kialakítanak az összegből. A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek.

 

MTI, Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mehkereki_templom_mTI

...megosztás