Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

KÖNYVAJÁNLÓ

KÖNYVAJÁNLÓ Szabóné Mészáros Mária: Hartai játékkincsek

Magyarországi német dalokat, mondókákat és játékokat gyűjtött össze  Szabóné Mészáros Mária.  Fontos célja volt a helyi nyelvjárás szókincsének lejegyzése is. A könyv alapjául az 1992-ben írt szakdolgozata szolgált, de munkája során többek között Fél Edit 1935-ben írt Harta néprajza című művére, illetve az akkoriban gyermekéveiket töltő nagyszülei és több helyi adatközlő „első kézből származó”, igen értékes visszaemlékezésére támaszkodott.

A két nagyobb témakörre osztható könyv első részében a korabeli faluról – így az óvodáról, az iskoláról, az év ünnepeiről és szokásairól – a gyermekek perspektívájából olvashatunk. Második részében pedig a Hartán elhangzott különféle bölcsődalok, lovagoltatók, mondókák, csúfolódók, énekes gyermekjátékok kerültek lejegyzésre. A műből természetesen az olyan ismertebb ügyességi játékok, mint az abroncshajtás vagy a bakugrás sem hiányoznak. A könyvben a hartai nyelvjárású mondókák és dalok transzkripciója mellett azok magyar nyelvű fordítását, illetve a játékok magyar nyelvű, részletes leírásait is megtaláljuk. A gyermekek mellett sok szülőnek és pedagógusnak is nagy örömére válik ez a mű.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik a családi nevelés vagy az iskolai oktatás során hartai magyarországi német dalokat, mondókákat és játékokat szeretnének felhasználni, vagy azokat kutatási célból másokkal összehasonlítani.

Szabóné Mészáros Mária: Hartai játékkincsek. Hartai Füzetek 2.
Harta: Magánkiadás, 2008.
A Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményéből kölcsönözhető.

 

Hartai-Játékkincsek-351x500

...megosztás