Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Budapest görög szíve

A görög szabadságharc kétszázadik évfordulójának alkalmából a Görög Intézet számos projekttel készült.

A közel egy órás dokumentumfilm Budapest görög szíve címmel a reformkori Magyarországon meghatározó szerepet játszó első görög diaszpóra nagy befolyással bíró családjairól szól. A 19. századon átívelő történet a kezdetektől egy világváros születéséig tartó időszakról szól, amelyben szerepet játszott néhány kiemelkedő görög kereskedő és bankár, élükön a Sina-családdal.

Tevékenységük feldolgozását olyan szakértők segítségével járjuk körül, akik a téma legavatottabb ismerői. A filmben megszólal Fokasz Nikosz, Csorba László, Kerényi B. Eszter, Gerő András, Agárdi-Szpirosz Bendegúz, Nyáry Krisztián, Marótzy Katalin, Glaser Tamás és Diószegi György. A film narrátora Trokán Nóra színművész.

A film ötletgazdája, producere és egyik szerkesztője a Görög Intézet igazgatója, Görög Athéna volt. Rendezője a görög származású Pacsorasz Viktor, aki több dokumentumfilmmel a háta mögött most is biztos kézzel irányította a forgatást. Az operatőrrel Vajda Péterrel karöltve olyan képi világot és miliőt teremtettek, amely szinte visszarepíti a nézőt a reformkorba.

A felvételek egyebek mellett a Magyar Nemzeti Múzeumban, a péceli Ráday-kastélyban, a Szerb utcai templomban, valamint a Magyar Tudományos Akadémián készültek.
Megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=msYXMkWrleU

...megosztás