Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A nemzetiségi pedagógusképzésről tárgyaltak

      Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2021. március 24-ei ülésén a felsőoktatás helyzetével foglalkozott. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációjáért felelős kormánybiztos és Dr. Hankó Balázs Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a magyarországi egyetemekkel kapcsolatos fenntartói modellváltással kapcsolatban adott tájékoztatást követően előadást tartottak a nemzetiségi pedagógusképzéssel összefüggő változásokról is.
Az előadók a szószólók felszólalásaira és kérdéseire adott válaszaikban kitértek a nemzetiségi tanszékek helyzetére és finanszírozására is. Az előadók és a bizottság tagjai is egyetértettek abban, hogy a kislétszámú tanszékekre is el kell jutniuk a törvény által garantált vagy a konkrét célú állami támogatásoknak, hiszen ezen tanszékek a Magyarországon élő nemzetiségeknek rendkívül fontosak és fennmaradásuk szempontjából csaknem nélkülözhetetlenek.
Az előadásokat követően a bizottság tagjai állásfoglalást fogadtak el a “Minority SafePack” elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban, melyben többek között kinyilvánították azt, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága továbbra is kiáll a magyarországi őshonos nemzetiségek, valamint az Európai Unió lakosságának közel 10%-át kitevő nemzeti kisebbségek, így a külhoni magyar közösségek mellett egyaránt.
(Fotók: Országgyűlés Hivatala)
Rónayné Slaba Ewa parlament
...megosztás