Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Országos Népművészeti Kiállítás

Országos Népművészeti Kiállítás április 22-től a Hagyományok Házában
Az Országos Népművészeti Kiállítás a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje, ami mindig az előző időszak legkiemelkedőbb kézműves alkotásait mutatja be. Idén – mivel a járványhelyzet miatt csúszott egy évet a kiállítás – kivételesen az elmúlt hat év termése lesz látható.
Magyarország 7 régiójából, valamint Felvidékről, Délvidékről, Muravidékről és Erdélyből érkeznek a mívesebbnél mívesebb alkotások a Hagyományok Házába.
Találunk fa-, fém- és csont munkákat, viseleti darabokat, babát, busó maszkot, fazekas munkát, hangszert, ácsolt ládát, játékokat, bútorokat, hímes és patkolt tojásokat, szőtteseket, hímzéseket, vesszőből és csuhéból készült használati tárgyakat, ékszereket gyöngyből, bőrből, lószőrből, nemezből ruhát, táskát, cipőt, szőnyeget, mézeskalácsot, szűrrátét technikával készült tárgyakat, de a gombkötők és paszománykészítők munkái sem maradnak ki.
Az április 22-én nyíló, a Hagyományok Háza szinte minden terét betöltő kiállítás összesen 1.533 tárgyon vagy tárgyegyüttesen, mindösszesen 2.192 darab alkotáson keresztül mutatja be élő népművészetünk és népi iparművészetünk sokszínűségét.
.
A kiállításra Bonyhádról is érkeznek pacskerok  Egy részét a 90. évét betöltött Köhler Jánosné készítette, aki a helyi Spinnstube oszlopos tagja! Reméljük még sok szép pacskert készít, és átadja tudását a fiataloknak!
pacsker