Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sajtótájékoztatót tartott Soltész Miklós a magyarpolányi fejlesztésről

Sajtótájékoztatót tartott Soltész Miklós a magyarpolányi fejlesztésről

 

A település Német Nemzetiségi Óvodája és Mini Bölcsődéje tornaszobával gazdagodik, amelyet a szomszédban levő iskolában tanuló gyerekek is használhatnak majd, továbbá közösségi célokat is szolgál.

A fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte Ritter Imre és Kovács Zoltán országgyűlési képviselőknek és a település vezetésének, hogy 65 millió forintból támogathatja az állam az óvodai tornaszoba építését. – Fontos a segítség ahhoz, hogy a gyerekek és a közösség hasznára váljon a helyiség, egy ilyen fejlesztés minden közösséget erősít. A kormány részéről sokrétű volt az elmúlt években a magyarországi nemzetiségek támogatása. Ennek köszönhetően a magyarországi és a helyi nemzetiségek által fenntartott oktatási, nevelési intézmények száma 2010-ben öt volt, de mostanra elérte a 66-ot. Ezek közé tartozik a magyarpolányi bölcsőde és óvoda is – mondta az államtitkár.

Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a passiójátékok helyszínén ünnepelhet.

– Minden fejlesztés lényege, hogy a gyerekeink, unokáink olyan helyzetbe kerüljenek, olyan szintű nemzetiségi nevelést kapjanak, amely erősíti az identitásukat. Bízom benne, hogy jövőre már a passió próbáit is ebben a teremben tarthatják – mondta a képviselő.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője gratulált és arról beszélt, hogy nagyon sokat jelent egy kis településnek egy ilyen mértékű támogatás. – Ez a szép környezet és ahogy a gyerekek nevelése folyik, kihat nyilván a szellemi nevelésükre is. Ehhez társul most a testi nevelést segítő tornaszoba, így lesz komplex az óvodai fejlesztés. A helyben élő német nemzetiségi kisebbséghez tartozó polgárok mindent megtesznek gyermekeikért, a településért – méltányolta a képviselő.

Grőber Andrea, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke megköszönte a támogatást.

– Ezzel az összeggel elkezdhetjük a tornaszoba építését, amely nagyon vonzó lehet az iskolás és óvodás gyermekek szülei számára is. A beruházás elősegíti, hogy a pedagógusok az iskolai neveléshez előkészítsék a gyerekeket már az óvodában – mondta az elnök.

Grőber József, Magyarpolány polgármestere arról beszélt, hogy az óvoda két csoportjában cseperedő gyerekek mellett a szomszédos iskolában tanuló alsó tagozatos diákok ugyancsak jó hasznát veszik majd a 130 négyzetméteres tornaszobának.

Fotó: Györkös József

veol.hu

 

magyarpolány

...megosztás