Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Szlovák mesék

Szlovák mesék a Vertigo Színház és a Cervinus Teátrum művészeinek tolmácsolásában

A járványhelyzet következtében a gyerekek is elveszítették azt a lehetőséget, hogy az iskolai tanórákon kívül szórakozás, kikapcsolódás, például színházi előadás keretében találkozzanak a nemzetiségi nyelvvel.

A szarvasi Cervinus Teátrum online-mesesorozatot indított a karácsony előtti héten. Krista Bendová szlovák költő, író, drámaíró, újságíró, ifjúsági és gyermekkönyvek szerzőjének meséin generációk nőttek-nőnek fel. Osmijanko történeteit Eva Javorska előadásában hallhatjuk a YouTube Cervinus Percek oldalán.

Az Osmijanko című mesekönyveinek egyes történetei nyolc-nyolc meséből állnak, hiszen a könyvek címében szereplő kisfiú neve is rejti a nyolcas számot. Ennek a humoros és izgalmas történetnek a címe Osmijanko a detektívi ( Osmijanko és a detektívek ) A történetben a főhős kisfiú elveszít valami nagyon fontosat és szeretné megtalálni, ezért detektívek segítségét kéri. Az egyes mesékben mindig egy újabb detektív próbál a titok nyitjára jutni és végül kiderül, hogy a nyolc detektív közül kinek és hogyan sikerül megfejteni a talányt.
https://www.youtube.com/watch?v=QURDlbjoIos

 

A Vertigo Szlovák Színház szintén gondolt kicsikre és nagyokra: Pavol Dobšinský (Dobsinszky Pál)szlovák népmese-gyűjteményéből Dér Denisa olvas fel. Pavol Dobšinský negyven évig dolgozott a szlovák irodalmi színtéren a turócszentmártoni szlovák nemzetiségi irányban. A szlovákság néprajzával is foglalkozott. Összegyűjtötte és kiadta a szlovák nép regéit, szokásait, játékait, dalait és ezekről értekezéseket írt. Dér Denisa minden vasárnap a szobájába varázsolja a meséket, a hallgatók pedig a YouTube oldalon hallgathatják meg őket.
https://www.youtube.com/watch?v=Ypsu-t4xwe0&fbclid=IwAR2mptSYD48woYYHR1ibNCLGtJIVw7NbasQnctfIsLX3iZ4hugbnWKKrYv4

 

 

szlovák tündérmesék 2 szlovák tündérmesék

...megosztás