Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megalakult a Magyarország Német Pedagógiai és Módszertani Központ

2021. január 1-jén megalakult a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott Magyarország Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ), amely alapvetően az addigi Magyarországi Német Pedagógiai Intézet (UDPI) feladatait viszi tovább, de új feladatkörökkel is bővült. A változásokról Weigert József intézményvezető ad tájékoztatást.

Miben más ez az új intézmény, mint az UDPI volt?

– Felépítésében és a munkatársak személyében nincs változás. Ez már egy önálló intézmény, a feladatellátás tekintetében azonban visszük a „régi” teendőket: ezek többek között továbbképzések szervezése pedagógusoknak, fenntartói és intézményvezetői fórumok, kapcsolattartás a magyar és német minisztériumokkal és partnerekkel, a magyar-német vegyesbizottsági feladatoknak a fenntartónk, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által delegált elemeinek szervezése, oktatás- és tanügy-igazgatási kérdésekben segítségnyújtás, a Nemzetiségi Pedagógus Ösztöndíj Program szervezési és lebonyolítási feladatai, pályázás, intézményátvételek koordinálása, más nemzetiségek intézményfenntartói feladatainak segítése. Bővülni fog ez a feladatkör a települési német nemzetiségi önkormányzati fenntartásban lévő intézmények segítésével: különösen a dokumentumvezetés, -elkészítés, a jogszerű működés vagy finanszírozás tartoznak ide.

Miért volt szükség a váltásra?

– Régi cél volt a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet jogi státuszának visszaállítása: egy „önálló” intézmény létrehozása, amint az annak alapításakor volt. Ez valósult meg most.

Mit jelent ez a váltás az Önökkel együttműködő vagy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, illetve települési német önkormányzatok kötelékében működő intézmények és pedagógusok számára?

– A név változott, a tartalom bővült, a logó is némiképp változott, a kapcsolat azonban továbbra is zavartalan lesz. A kérdéseket továbbra is az info@udpi.hu email-címre várjuk. Emellett a régi email-es és telefonos elérhetőségeink is változatlanok maradnak. A pedagógusok ebből a váltásból feltehetően semmit sem fognak érzékelni, azaz zökkenőmentes lesz. Továbbra is szervezzük a továbbképzéseket, műhelymunkákat – jóllehet a járványhelyzet alatt kizárólag online platformokon.

Kik dolgoznak most az új Központban és milyen pozícióban?

– Stiller Michaela a titkársági referensünk, Karsainé Gasser Mária oktatási referens, akinek a szakterülete az óvodai nevelés, Scherzinger Mária oktatási referens, akinek a szakterülete a Nemzetiségi Ösztöndíjprogram és a kapcsolattartás, Appel László tanügy-igazgatási referens, valamint jómagam mint megbízott intézményvezető.
A Magyarország Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ) elérhetőségei:

Székhely: 7624 Pécs, Mikes Kelemen utca 13.; tel.: 06 72 514-071 és 06 30 324 5891;
Telephely: 1062 Budapest, Lendvay utca 22.; tel.: 06 1 308 7867 és 06 30 462 6221.