Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Magyarország kormánya idén is támogatja a görög nemzetiség törekvéseit

Magyarország kormánya idén is támogatja a görög nemzetiség törekvéseit

Találkozó a Görögség Házában

 

Budapesten, a József Attila-lakótelepen az egykori Pest-Buda mozi épületében található a Görögség Háza (1098 Budapest, Börzsöny u. 2/a). Az épület ma a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata tulajdonában áll. Itt zajlott 2021. január 27-én Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Tircsi Richárd főosztályvezető úr, Sianos Tamás a magyar országgyűlés görög nemzetiségi szószólója és Hristodoulou Konstantinos a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke részvételével az évi szokásos egyeztető tárgyalás. A kerekasztal megbeszélés helyszínének megválasztásában döntő szerepet játszott, hogy az államtitkárság kiemelt figyelmet fordít a magyarországi görögség nagy álmának megvalósítására, a Görögség Háza épületének befejezésére.

 

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a frekventált helyen álló ingatlant „élettel kell megtölteni”, amihez elengedetlenül fontos, hogy az épület a céloknak megfelelő állapotba kerüljön. Közösségi oldalán megosztott videóüzenetében kifejezte, hogy a kormány nagyra becsüli a magyarországi görögök megmaradási és közösségerősítő törekvéseit. Ezért támogatta a Beloianniszban 120 millió forintból megvalósuló tornaterem építést, amihez idén további 50 millió forint nemzetiségi támogatás járul az iskolaudvar környezetének rendezésére. Egyúttal köszönetét fejezte ki az anyaország 75 millió forintos támogatásáért is.

 

Az elmúlt évek során a Görögség Háza is már több mint 100 millió forintos támogatást kapott.  Az irodahelyiségek, közösségi helyiségek átadása után a színházterem is megvalósulhat. A már folyósított céltámogatások felhasználásával a felújítások minél előbb megkezdődhetnek. Az a nyolc civil szervezet, amelyik nemzetiségi civil támogatásból 17 millió forintos segítséget kapott erre az évre, megvalósíthatják programjaikat, megőrizhetik kulturális értékeiket.

...megosztás