Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megemlékezés a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján

A magyar Országgyűlés döntése értelmében 2013 óta január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja, amely hivatalos állami megemlékezésnek számít. A kitelepítés 1946. január 19-én kezdődött, az első vonat Budaörsről indult.

Orbán Viktor miniszterelnök Ritter Imrével, a magyarországi németek országgyűlési képviselőjével közösen megkoszorúzta a magyarországi németek elhurcolásának emléktábláját a budaörsi vasútállomáson. A koszorúzásról Orbán Viktor a közösségi oldalán is megemlékezett, és ezt írta bejegyzése alá: “A magyarországi németek elűzetésének 75. évfordulója. Kegyelet az áldozatoknak. Méltó emlékezet a szenvedőknek”
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közösségi oldalán az alábbi bejegyzéssel emlékezett az évfordulóra: „Ki az országból a sváb hazaárulókkal! (…) Nincs és nem lehet helyük ezeknek a sváb hazaárulóknak ebben az országban. (…) Zsíros, fekete földjük jó lesz a dolgozó magyar parasztságnak.” – ezeket a gyalázatos szavakat Gerő Ernő kommunista miniszter írta a Szabad Nép 1945. április 18-i számában, Sváb hazaárulók című írásában.
Ha gyűlöletről, jogfosztásról van szó, a kommunistákat sajnos komolyan kell venni. A gyalázatos szavakat gyalázatos tettek követték. 75 évvel ezelőtt, 1946. január 19-én gördültek ki az első vonatszerelvények Budaörsről az elűzött német nemzetiségű honfitársainkkal. Az elűzetés 1948 júniusáig három nagy hullámban zajlott és több mint 200 ezer embert érintett.
Az Országgyűlésben 2012-ben döntöttünk úgy, hogy január 19-e legyen a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja.
Ezen a napon tisztelettel hajtunk fejet az elűzöttek és hozzátartozóik előtt.
Az elmúlt tíz évben sok eredményt érhettünk el közösen a magyarországi német nemzetiséggel, akik továbbra is számíthatnak ránk.
Isten áldja a magyarországi német közösség minden tagját!
jan. 19. koszorúzás