Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Január 19. a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke videóüzenetében emlékezett meg a 75. évfordulóról.

Meghallgatható az alábbi linken:

https://shoutout.wix.com/so/edNSFQSNr?languageTag=en&cid=3dfb2b1f-69ec-4100-951a-0ff9c5e0ceb4®ion=85a444c3-597d-4158-137e-314420bf90eb#/main

 

2013 óta ezen a napon a magyar- és németországi tisztségviselők részvételével emlékezünk és a központi állami megemlékezést mindig más helyszínen, magyarországi németek lakta településeken tartjuk. Ezzel is kifejezzük azt, hogy mennyire fontos mindkét ország számára az emlékezés és a megbékélés. Idén, az elűzetés 75. évfordulóján Bonyhádra terveztük a megemlékezést, de azt a járványhelyzet miatt el kell halasztanunk. E különleges nap fontosságát azonban azzal is hangsúlyozni kívánjuk, hogy az eseményt egy későbbi időpontban, széles körben megszervezzük. A múlttal való megbékélés fontos, ám számunkra még fontosabb a jövőbe tekintés… Nem véletlenül választotta az országos német önkormányzat stratégiájának mottójául a „Magyarországi német vagy. Vállald!” jelmondatot. Ezzel is fel szeretnénk hívni a figyelmet a népcsoportunk iránti tudatos elköteleződésre. A népszámlálás évében ez még inkább előtérbe kerül. Gondoljunk bele mindannyian, és küzdjünk együtt azért, hogy Josef Michaelis Agónia című versében megfogalmazott komor jóslata, miszerint „most utolsó gyökereinket mi magunk tépjük ki”, ne váljon valóra!

...megosztás