Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Görög Intézet új kiadványai

A Görög Intézet tartalmasan zárta 2020-at, ugyanis az év utolsó két hónapjában két tudományos könyvet és egy gyerekeknek szóló DVD-t is megjelentetett.

 

CamScanner-01-11-2021-14.52_2

A Trauma és megnyugvás című tanulmányokat és interjúkat tartalmazó kötet a szerkesztők és szerzők (a téma első számú kutató-szakértője, Fokasz Nikosz és az intézet igazgatója, Görög Athéna) szándéka szerint újabb adalékokkal szolgál a második diaszpóra legfájdalmasabb és legérzékenyebb korszakából. A tartalomjegyzékből is kiderül, hogy három fő téma köré csoportosul a könyv tematikája:

  1. rész: Érkezés és letelepedés
  2. rész: Görög menekültek narratívái gyermekkori traumatikus élményeikről
  3. rész: Vegyes házasságok a magyarországi görögök körében

A kötetet három izgalmas és tanulságos mélyinterjú zárja, a nemzedék három emblematikus alakjával: Dr. Ziszi Kleoniki sebész- és gyermekorvossal, Vlahosz Haralambos gyártástechnológus üzemmérnökkel, valamint a decemberben tragikusan gyorsan elhunyt Vlahopopulosz Ziszisszel, Beloiannisz falu legendás és emblematikus alakjával, aki -elsőként- tizenhárom évig volt a falu polgármestere.

 

CamScanner-01-11-2021-14.52_1 első-70-év-1536x890

Az első 70 év, Beloiannisz falu története (1950-2020) című kötet épp a település születését és első hetven évét eleveníti fel. A könyv egy izgalmas, fordulatokban teli korszak és egy falu története. A kétnyelvű kötet betekintést nyújt a falu múltjába, információkat ad Görögfalva életéből. A fotóalbum számtalan pillanatfelvételéből kiderül, hogyan élték meg az első lakók a politikai emigráció kezdeti éveit és hogy élnek most. A falu információkban gazdag történetét Vincze Xénia írta, Görög Athéna szerkesztette. A megjelenést Beloiannisz Község Önkormányzata és az Országgyűlés Görög Szószólói Irodája támogatta. A köteteket az Intézet eljuttatta a magyarországi görög önkormányzatokhoz is.

 

A harmadik kiadvány a Görög Intézet és a Terézvárosi Görög Önkormányzat közös karácsonyi ajándéka volt óvodásoknak és kisiskolásoknak.

DVDBORITOELSOOLDAL12 DVD_HATSOBORITO.12 20201221_135933 mese2

 

Az Aesopus legismertebb meséi című DVD görög nyelven jelent meg. A filmen a történeteket Papadimitriu Athina és Petridisz Hrisztosz olvassa fel, a dalocskákat pedig Magyar Réka énekli. A DVD-t Görög Athéna szerkesztette, Hoffmann György volt az operatőr és rendező, a film vágása és a borítóterv pedig Theano Kapareli munkája. A 11 mesét tartalmazó DVD kifejezetten gyerekeknek készült, melyet a Manolisz Glezosz és a Nikosz Beloiannisz tanulói és óvodásai kaptak meg karácsonyi ajándékként.

 

...megosztás