Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nemzetiségek napja

December 18-a, a Nemzetiségek napja alkalmából Soltész Miklós államtitkár úr Facebook-oldalán köszöntötte a magyarországi nemzetiségi közösségek tagjait.

2012-ben az Országgyűlés december 18-át a Nemzetiségek napjává nyilvánította. Ezen a napon minden évben ünnepélyesen szoktuk átadni a Nemzetiségekért-díjakat a 13 hazai őshonos nemzetiség életében kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. Idén sajnos ez sem lehetséges, de remélem, 2021-ben be tudjuk pótolni!

2010 óta hatalmas munkát végeztünk a magyarországi nemzetiségekkel közösen. Magyarország Kormánya kiszámítható és következetes nemzetiségi politikájának eredménye, hogy az elmúlt években mind a nemzetiségi önkormányzatok, mind az általuk fenntartott oktatási és kulturális intézmények komoly lehetőségekhez jutottak, számos intézményük megújult, de a kisebb nemzetiségi civil szervezeteket is támogatjuk. Nemzetiségeink életében fontos a hit, a vallásgyakorlás, az egyházak sokat tesznek a nemzetiségi kultúra, hagyományok megőrzése, a közösség egyben tartása érdekében.

A Kormány számára természetes, hogy ami jó a magyarországi nemzetiségeknek, az jó az egész országnak, sőt, hosszútávon pozitívan hat a Kárpát-medencében élő magyarságra is.

Bár a határon túli magyarok is ugyanilyen támogatást élvezhetnének!

Isten éltesse a Magyarországon élő bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán nemzetiség minden tagját!

...megosztás