Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ingyenes online Emberi Jogi Filmfesztivál

Ingyenes online Emberi Jogi Filmfesztivált szervez a Romédia Alapítvány december 10 és 11 között

 

A Romédia Alapítvány már 1992 óta dolgozik azon, hogy független, saját hangot biztosítson az európai roma közösség számára a médiában.

 

A regisztrációt követően ingyenesen elérhető, online filmfesztivál négy tematikus szekcióból áll, felnőtteknek és gyerekeknek szóló műveket egyaránt felsorakoztatva, a legkisebbeknek szóló, kedves történetekről a történelmi valóságot hűen ábrázoló, elgondolkodtató drámákig. A filmek angol és egyes esetekben magyar felirattal tekinthetők meg.

 

Roma alkotók művei és roma témákról szóló filmek kerülnek itt terítékre olyan panelbeszélgetésekkel kísérve, melyeken a nemzetközi emberjogi és filmes szakma legjobbjai foglalnak helyet, hogy segítsenek a filmek értelmezésében és történelmi kontextualizálásában, valamint hogy művészként elmondják a véleményüket a vetített művekről.

 

Az alkotók és a panelbeszélgetések résztvevői közül többen is a Nemzetközi Roma Filmbizottság tagjai, köztük Bársony Katalin, Galya Stoyanova, Pablo Vega, Hamze Bytyci, Sami Mustafa és Artur Conka. A panelbeszélgetés résztvevői között van még Daróczi Ágnes és Margareta Matache, a Harvard professzora is.

 

Egyes roma alkotók munkája nem roma témát dolgoz fel: Pablo Vega és csapata a tanzániai wagogo nép zenéjét mutatják be különleges művészi vízióval az Afrika: az ütemben (december 11, 19:00), Hamze Bytyci egy lengyel zsidó holokauszt-túlélő nő igaz történetét mutatja be nekünk a Hiszek a szeretetben című filmjében (december 10, rövidfilm szekció, 20:40), a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának, Bársony Katalinnak az Irvin Mujčić című munkája pedig egy egyedi portréfilm a srebrenicai mészárlásról egy túlélő történetén keresztül, mely a díjnyertes Mundi Romani sorozat része (december 11, 20:30.)

 

A fesztivál több alkotása is idei, beleértve három nagyszerű magyar premiert is, melyeket a közönség ezelőtt még nem láthatott itthon.

 

A fesztivál második napjának kezdeteként, december 11-én 17:30-kor induló, gyerekeknek szóló szekció célja, hogy a legkisebbeket is megszólítsa olyan művekkel, amelyek a roma kultúrát népszerűsítik és a kulturális különbségek békés áthidalásának fontosságát hirdetik.

Ebben a szekcióban foglal helyet a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozatának két része, a Hogyan lett az ember és a A Nap és a Hold története című rajzfilmek.

Az ugyanebben a szekcióban helyet kapó Bango Vassil című animációs film először lesz látható a magyar közönség számára. Az elsősorban kicsiknek szánt, de minden korosztály számára élvezhető, kedves rajzfilm az együttműködés fontosságát hangsúlyozza a balkáni országokban népszerű Bango Vassil nevű védőszent legendájának modern feldolgozásával.

 

Egy másik nagyszerű magyar premier a romániai roma rabszolgaságot hűen ábrázoló rövid játékfilm, a Felszabadító levél. A díjnyertes színésznő és elsőfilmes rendezőnő, Alina Serban igaz történeten alapuló rövidfilmjéből a jövőben egész estés film fog készülni. Érdemes tehát már most megismerkedni a tizenkilencedik századi nemesi házban szolgáló anya és fia történetével és a rendezőnő nagyszerű képi világával, melyen keresztül érzékletesen adja át az adott kor szellemét és nehézségeit. Hiánypótló mű, melyet végre a magyar közönség is megismerhet. A rövidfilm magyar felirattal lesz megtekinthető a fesztivál második napján, december 11-én, 20:00-kor.

 

A filmfesztivál első napjának fénypontja és egyben nyitófilmje a december 10-én, 19:00-kor vetített The Deathless Woman, vagyis A halhatatlan nő lesz, mely egy borzongató szellemtörténet a 21. század számára, egyben egy gyönyörűen megfilmesített és fantasztikus újragondolása a romák történelmének. A hibrid, dokumentarista és játékfilmes eszközökből építkező mű 77 évet ölel fel, a náci rémtettektől a szélsőjobboldali ideológiák mai újjáéledéséig, felölelve Európa elmúlt majd száz évét, a roma közösség aspektusából. Az alkotó, Roz Mortimer sötét thrillere egy intenzív utazásra invitál bennünket. A dokumentumfilm vegyíti a résztvevő saját visszaemlékezéseit Mortimer egyedülálló stílusú rekonstrukciójával és saját kezűleg készített díszleteivel.

 

A közönség láthatja még december 10-én 20:30-as kezdettel az Emlékek az Appleby Lóvásárról című brit dokumentumfilmet, 20:50-kor Galya Stoyanova Lapok életem könyvéből című kisfilmjét, és 21:00-kor Sami Mustafa 2015-ös Törvények csapdájában című dokumentumfilmjét.

...megosztás