Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

EMBER MÁRIA-DÍJ 2021. ÉVI ADOMÁNYOZÁSÁHOZ

 

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége 2016-ban megalapította az Ember Mária-díjat, adózva az írónő emlékének. A díjat 2017-ben megosztva Simonyi Andreának és Bánki Miklósnak, továbbá Csillag Ádámnak, 2018-ban pedig Randolph L. Braham professzornak és Hardy Titusz bencés atyának, 2019-ben L. Ritók Nórának és Gergely Annának, 2020. évben pedig Kriza Borbála szociológusnak és Závada Pál írónak adhattuk át.

 

EMBER MÁRIA (Abádszalók, 1931. április 19. – Budapest, 2001. december 30.) magyar író, újságíró, műkritikus, műfordító, történész. Az írónő a holokausztról szóló „Hajtűkanyar” című könyvének a belső oldalára saját kézírással azt írta: „Ennek a könyvnek a tárgya nem „a” zsidó sors. Amit ez a könyv elbeszél, az a magyar történelem.”

 

Azokat a személyeket kívánjuk a díjjal elismerni akik:

–          munkásságukkal kiemelkedő módon bemutatták a zsidó és nem zsidó magyar emberek együttélésének történetét, illetve a magyarországi kisebbségek sorsát,

–          vagy a „Vészkorszak” tragikus eseményeit, előzményeit és következményeit a magyar történelem és kultúra részeként dolgozták fel, valamint akik kiemelten hozzájárultak a rasszizmus elleni küzdelemhez és az emberi jogok érvényesüléséhez.

 

A díjat az elbírálás előkészítésére alakult bizottság előterjesztésére az egyesület elnöksége ítéli oda.

A bizottság tagjai: Vajda Júlia, Beer Miklós, Rónai Tamás, Sebes József, Szilágyi Ákos, Kardos Tamásné.

A díjra érdemes személyek jelölésére javaslatot /ajánlást/ tehetnek magánszemélyek, szervezetek és testületek is. A javaslatot írásban kell benyújtani az embermariadij@gmail.com e-mail címre vagy postai úton az egyesület 1363. Budapest, Pf. 39. postafiók címére.

A beküldési határidő: 2021. március 31.

A javaslatot akkor tekintjük érvényesnek ha:

  • az határidőben beérkezik,
  • tartalmazza az ajánlott személy életútjának és a díjra jogosító tevékenységének rövid leírását, valamint
  • az ajánló és a díjra javasolt személy elérhetőségét is.

Az elbírálást követően minden ajánlásra írásban válaszolunk. A díjban részesülőket levélben értesítjük és a díjazottak nevét és tevékenységét a sajtóban és az interneten is nyilvánosságra hozzuk.

 

A díj átadására előreláthatóan 2021. április 19-én, az írónő születésnapján ünnepélyes keretek között kerül sor.

A díjazottak részére egyedi, művész által alkotott plakett és oklevél jár.

A díjjal kapcsolatos további információval a bizottság titkára, Kardos Tamásné /Yvette/ szolgál, aki elérhető a +36 30 9647391 telefonon, vagy embermariadij@gmail.com e-mail címen.

 

Budapest, 2020. december 1.

Raoul Wallenberg Egyesület

...megosztás