Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Ritter Imre, nemzetiségi képviselő napirend előtti felszólalása a Parlamentben

Ritter Imre, nemzetiségi képviselő napirend előtti felszólalása a Parlamentben Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagjának, solymári önkormányzati képviselőnek egy civil fórumon elhangzott mondatával kapcsolatban

Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament!
Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Ohne Worte, erre nincsenek szavak…
Az elmúlt napokban bejárta a hazai sajtót és a közösségi médiát Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagjának, solymári önkormányzati képviselőnek egy civil fórumon elhangzott mondata. Idézem:
„… Konkrétan ott, ahol a polgármester egy elfajzott tősgyökeres sváb, fideszes, sőt annál is fideszesebb, cigánygyűlölő, homofób, zsidógyűlölő, igazi fasiszta barom”.
Idézet vége.

Ohne Worte, erre nincsenek szavak…
Englenderné Hock Ibolya Asszonnyal, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökével szombaton közösen kiadtunk egy közleményt az előző vállalhatatlan kijelentésekkel kapcsolatban, engedjék meg, hogy ezt megosszam Önökkel.
„A minap arról értesültünk, hogy Solymár polgármesterét, a magyarországi német közösség tagját személyére és nemzetiségi hovatartozására utaló méltatlan kifejezésekkel illették. Ez az eset sajnálatos módon immár a többedik hasonló mostanában. Mi, az érintett nemzetiség vezető politikusai valamennyi hazánkban élő nemzetiség és más kisebbség nevében is visszautasítjuk az ilyesfajta ellentétet szító, ellenségeskedő megnyilvánulásokat, és elfogadhatatlannak tartjuk azt, amikor efféle
könnyelmű, meggondolatlan és bántó kijelentések hangzanak el bármilyen két fél közti feszültség levezetésére. A magyarországi német közösség továbbra is büszke hagyományaira, kultúrájára, anyanyelvére és értékrendjére, ezek ápolásával, átörökítésével igyekszik hozzájárulni közös hazánk sokszínűségéhez.”
Nyilatkozat vége.

Aki esetleg nem ismerné, Solymár a magyarországi német nemzetiség egyik emblematikus települése, mely többek között
– életre hívta és immáron 25 éve állandó rendezője az Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztiválnak;
– a mindenkori solymári ifjúsági nemzetiségi tánccsoportok – a ma már újra európai hírű – Budaörsi Passió statisztáinak immáron 20 éve a gerincét adják;
– a solymári Kompanei nemzetiségi amatőr színjátszó csoport az egyetlen, mely „unokáktól a nagyszülőkig” Mundart-ban, solymári német tájszólásban játssza darabjait, nem csak Solymáron, hanem Magyarország más német nemzetiségi településein is;
– Az sem véletlen, hogy az elmúlt héten az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége a 2021. évi Nemzetiségekért Díjra éppen a solymári Cservenyiné Marlok Magdolnát terjesztette fel, aki 25 éven keresztül – sokadmagával – a solymári német nemzetiségi élet motorja és lelke volt.

A legtermészetesebb, hogy a rendszerváltás óta mindig német nemzetiséghez tartozó polgármestere volt Solymárnak.
Bárány Balázs felháborító, megdöbbentő és vállalhatatlan kirohanása Dr. Szente Kálmán Polgármester Úr, német közösségünk tagja ellen azért is félelmet keltő, mert ezek a kijelentések nem az utca egyszerű emberétől származnak, hanem ez a nemzetiségünket ért brutális támadás egy olyan embertől jött, aki közszereplő, egy parlamenti párt tagja, sőt elnökségi tagja, egyik vezető politikusa. Még belegondolni is félelmetes, hogy ha ez az ember hatalomra kerülne, a hatalom és a gyűlölet birtokában milyen szörnyűségekre lehetne, lenne képes.
Ezért meggyőződésem, hogy egyetlen parlamenti párt sem tűrhet meg, nem hogy vezető politikusként, de tagjai közt sem ilyen embert, az ilyen embereket ki kell zárni a közéletből!

Tisztelt Országgyűlés!
A budaörsi Ó-temetőben állítottuk fel a 75 éve erőszakkal elűzött és elhurcolt magyarországi németek országos emlékművét. A szobor talapzatára Valeria Koch következő sorait véstük:
„Stoppt schon den kleinsten Haß, sagt rechtzeitig halt!”
A fiatalon elhunyt magyarországi német nemzetiségi költőnő intelme magyarul így hangzik: „Állítsátok meg a legkisebb gyűlöletet is, mondjátok időben, hogy állj!”
Köszönöm, hogy meghallgattak.
Danke für Ihre Aufmerksamkeit!

 

Ritter Imre fb-bejegyzése, 2020. november 10.

 

 

Ritter Imre

...megosztás