Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes sikeres szakmai találkozója

     Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága (NEB) ülésén a bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg Szalayné Sándor Erzsébet Prof., Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes 2020. évben kiadott – elsősorban a nemzetiségi közösségi jogok hazai érvényesülését érintő – elvi állásfoglalásairól.
A közel három órás ülés napirendjén a következő szakmai dokumentumok szerepeltek:
– A zsámbéki sváb öregtemető (Neufriedhof) nemzetiségi kulturális értékének megőrzésével kapcsolatos 1/2020. számú elvi állásfoglalás;
– A 2021. évi népszámlálás előkészítését és végrehajtását érintő, nemzetiségi jogi vonatkozású kérdésekről szóló 2/2020. számú elvi állásfoglalás;
– A világjárvány nemzetiségi közösségekre gyakorolt hatásairól szóló 4/2020. számú elvi állásfoglalás;
– részletes tájékoztatás a befejezés és kiadás előtt álló hét szakmai dokumentumról.
A testület későbbi ülésén külön tárgyalja a roma közösséggel kapcsolatos, 2020-ban elkészülő hat közös jelentést és elvi állásfoglalást.
A tájékoztatókat követően a NEB tagjai az egyes elvi állásfoglalások kapcsán megosztották a testülettel szakmai álláspontjukat és a közösségük szempontjából fontos tapasztalataikat, valamint továbblépésre vonatkozó javaslataikat.
Ezúton is köszönjük a NEB és az ombudsmanhelyettes közötti folyamatos és elkötelezett szakmai kapcsolatokat, valamint a találkozót.
neb ülés