Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Rangos elismerésben részesült a pécsi nemzetiségi műsorszerkesztő

Dr. Gerner Éva több mint 35 éve, 1984 óta dolgozott a Pécsi Körzeti Stúdió, majd az MTVA nemzetiségi szerkesztőségében, tévé- és rádióműsor-szerkesztőként. Kemény és elkötelezett munkájának köszönhetően az ország német származású lakossága nem csak értesül minden, a népcsoportot érintő fontos eseményről, de riportjaival a kultúra fennmaradásához is nagyban hozzájárul. Számos elismerésben részesült már, többek között a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt” is megkapta a pécsi szakember, most pedig „Ezüst Érdemkeresztet” vehetett át.

1993. november 16-án írták alá a Német Szövetségi Köztársaság és a Magyar Állam közötti megállapodást a hadisírokról. A megállapodás törvényes keretet biztosít az elhunytak méltó nyughelyének kialakításához és gondozásához. Mint az emlékérem ünnepi átadásának meghívóján szerepelt: „mind a szórtan fellelhető katonasírok exhumálásához, mind a temetők karbantartásához folyamatosan szükség van a lelkes és elkötelezett, önként vállalt lakossági támogatásra”.

November 2-án Gerner Évának a 2. világháború befejezésének 75. évfordulójának évében az elhunytak emlékének méltó megőrzéséhez való hozzájárulását köszönték meg a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség által adományozott elismeréssel Johannes Haindl, a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete és Uwe Zvonar katonai attasé. Az átadó után a díjazott és a diplomata egyaránt részt vettek a katonatemetőben tartott megemlékezésen.

Az elismerést Pécsett, a Német Szövetségi Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán vehette át Gerner Éva.

www.pecsma.hu/

 

Gerner Éva

...megosztás