Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

„Sváb életképek”

„Sváb életképek”

Különdíjjal tüntették ki az online programsorozatot

Első vidéki múzeumként a tatai Kuny Domokos Múzeum – Német Nemzetiségi Múzeum „Sváb életképek” című online programsorozata részesült a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége múzeumpedagógiai különdíjában: az említett kezdeményezés kimagaslónak bizonyult a nemzetiségi kultúra múzeumi ismeretátadása terén. Kezdeményezőkészségükkel előremutató, újítóan korszerű múzeumi szemléletet valósítottak és valósítanak meg – áll a díjazók indoklásában.

A Német Nemzetiségi Múzeum egy speciális, a magyarországi németek életét bemutató videósorozatot készített, melynek megvalósításában a múzeum szakértő csapata – Schmidtmayer-Busa Mónika néprajzos, Balássy-Berezvai Szénia és Nagy Dorina múzeumpedagógusok, valamint Csicsay Zsolt János kommunikációs munkatárs – vett részt. A videókban bemutatják a német nemzetiségi kultúra egy-egy szeletét, annak használati tárgyait, mégpedig úgy, ahogy azok a mindennapi életben is használatban voltak. A műtárgyak mellett különböző népszokások, hagyományos német ételek is bemutatásra kerültek.

– A járvány miatt született ez a sorozat, mely egyelőre hat műtárgyunk autentikus használatát mutatja be. Számomra a legkedvesebb ezek közül a madzagszövő használata, mert az mára teljesen elfeledett, és már pusztán a megjelenése is kérdéseket vet fel – árulta el a projektben közreműködő néprajzos, Schmidtmayer-Busa Mónika. – A mai világban, ahol minden eldobható, olyan tárgyakat mutatunk be, melyek régen mindennapi használatban voltak. Ezen kívül néhány szokás ismertetésével is megpróbálkoztunk, így a tojásgurítás hagyományáról is készült kisfilmünk – tette hozzá. Kiemelte ezen kívül, hogy a kisfilmeket iskoláknak is szánják, hiszen tartalmuk kiválóan alkalmas a népismeret órákon tanultak kiegészítésére.

A lelkes szakértői csapat már a folytatást tervezi: hamarosan további magyarországi németek által használt tárgyakat és szokásokat kívánnak majd szemléltetni, emellett pedig a videók német feliratozása is folyamatban van.

A kisfilmek a tatai Kuny Domokos Múzeum YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

...megosztás