Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Félmilliárdos pályázat a nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatására

Félmilliárdos pályázat a nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatására

A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot 500 millió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága – jelentette be az államtitkár vasárnap Tatán, a felújított Kálvária-szoborcsoport átadásán.

Soltész Miklós elmondta, az egyes pályázatokon 200 ezertől és másfél millió forintig terjedő forrás nyerhető el a nemzetiségek kereszténységet, a kultúrát és hagyományaikat megőrző tevékenységének támogatására.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján közzétett kiírás szerint a pályázat benyújtásához saját forrás biztosítása nem szükséges, a támogatás rendelkezésre bocsátása egy összegben, előleg formájában történik, utólagos elszámolással. A pályázatokat december 2-ig lehet leadni, illetve véglegesíteni.
“A kereszténységből fakadó kultúra értéket teremtett az elmúlt évezredben és segíti evilági életünket is. Tiszteljük, szeretjük és védjük a múlt és a jelenkor értékteremtését, kultúrát továbbadó törekvését” – mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár kijelentette: nem fogadhatók el a romboló ideológiák, a nemzet, a haza, a család tagadása. “Velük szemben védeni fogjuk mindazt, ami érték, (…) templomainkat, papjainkat és a híveinket is. Védeni fogjuk eleink egyháziakról és világiakról szóló alkotásait, védeni fogjuk a keresztény gyökerű Európát” – fogalmazott.

Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a Kálvária-szoborcsoport több szálon kötődik a tatai és Tata környéki német nemzetiség szellemi és vallásos kulturális örökségéhez. A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta.
A pályázatot benyújtó Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének ismertetése szerint a hatalakos Kálvária-szoborcsoport Tata legmagasabb pontján, a Kálvária-dombon található, 1770 körül készítette a kor kiemelkedő képességű kőfaragó mestere, Schweiger Antal.
Schmidtmayer Richárd kiemelte, a Kálvária-szoborcsoport a török kiűzését követően az elsők között emelt, legnagyobb hatású szakrális emlék a tatai plébánia területén – amely a mai napig az eredeti helyén áll – és az újratelepülő mezővárosi közösség megerősödő katolicizmusát jelképezi.
A homokkőből faragott alkotásokat az időjárás nem kímélte. A szoborcsoportot 1916-ban újíttatták fel Mohl Adolf plébános javaslatára Fülöp Elemér szobrász közreműködésével. A 20. században többször végeztek kisebb javításokat az alkotáson, de ezek sokszor csak tovább rontották a szobrok állapotát.

...megosztás