Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A magyarországi németek történelméről volt szó a Lenau Házban

A magyarországi németek történelméről volt szó a Lenau Házban

 
A sikeres budapesti könyvbemutatók után Pécsett is volt alkalom megismerni a magyarországi németek XX. századával foglalkozó két új tudományos kiadványt.
A magyarországi németek elmúlt 100 éve című tanulmánykötetet a társszerkesztő és szerző, dr. Eiler Ferenc mutatta be. Az egyes tanulmányok csaknem 100 év eseményeit foglalják össze, az 1918-as trianoni békeszerződéstől kezdve egészen 2018 legfrissebb nemzetiségpolitikai fejleményéiig. Hogyan befolyásolta az 1945 előtti és utáni magyar nemzetiségpolitika a helyi német közösségeket, és mennyire szubjektívan érvényesítették ezt a politikát helyi szinten a különböző intézmények révén – mint pl. a helyi önkormányzatok, az egyházak és az iskolák – ezt mutatják be a tanulmányok.
Dr. Tóth Ágnes a Németek Magyarországon 1950-1970 című könyvét dr. Márkus Beáta, a PTE BTK tanársegédje mutatta be. Tóth Ágnes magas tudományos színvonalon dolgozik, kutatásai óriási hatást gyakoroltak a magyarországi németek történetének feltárására – emelte ki bevezetőjében Márkus Beáta. A mű címét illetően felvetette a kérdést, hogy beszélhetünk-e 1950 és 1970 között magyarországi németekről? Hiszen nagyon kevés mozgásterük volt, mégis mindig törekedtek a német közösség fenntartására és megőrzésére. Bár állandóan hátrányos megkülönböztetésben részesültek, mégsem fogadták el a kollektív megbélyegzést, megpróbáltak túlélni, érvényesülni és közösséget alkotni. A visszatelepülés és a túlélés, egy új egzisztencia teremtése voltak ennek az etnikai csoportnak a nagy teljesítményei. Hogyan lehetett ezt elérni? Milyen összetartó erő ez? Ezek a kérdések Tóth Ágnes történészben is felvetődtek. A szolidaritást és a kulturális kapcsokat még a politika sem tudta felülírni.

A könyvek kedvezményesen megvásárolhatók az Argumentum Kiadó webáruházában

...megosztás